
@ejmalrai ایلایجا مگنایر توسط:
شیرین هاشمی ترجمه:
بسیاری از کشورهای در منطقه خاور میانه عقیده دارند که درگیری و جنگهای منطقه در سوریه ، عراق، یمن، فلسطین و لبنان حل میشود اگر ایران و امریکا بتوانند در میز مذاکره بنشینند، با اینکه عربستان سعودی و اسراییل ترجیح میدهند که جنگ علیه ایران شروع شود تا از لحاظ نظامی و اقتصادی ایران فلج شود. فشار حداکثر امریکا که سخترین فشاری است که تا اینحال علیه کشوری صورت گرفته نتوانست ایران را شکست دهد و یا برنامه هسته ای اتمی را کمتر کند و یا از حمایت ایران از کشورهای متحدش کاهش دهد. به دلیل شکست فشار حداکثر عربستان سعودی و اسراییل اعتقاد دارند که فقط جنگ علیه ایران میتواند رابطه ایران را با متحدان خود که حماس، جهاد اسلامی فلسطین ، حزب الله، رییس جمهور سوریه بشار الاسد، بسیج مردمی عراق یا حشد شعبی و دیگر گروهای مقاومتی عراق و مبارزان حوثی میشود نام برد. اما جنگ با ایران نتیجه منطقی برای امریکا نمیباشد چون چنین جنگی قیمت بسیار کلانی خواهد داشت: ایران و متحدان او به قدرت پیشرفته ای در تسلیحات رسیده اندو دولت ایران به سوی قدرت هسته ای بسیار پیشرفته میرود.سوالی که پیش میاید این است که آیا ایران میتواند مذاکرات با بایدن را شروع کند و هرچه زودتر تحریمهای سنگین را لغو کند؟
کاظم غریب آبادی نماینده دایم نزد سازمان های بین المللی در وین بیان کرد که ایران پس از لغو غیر قانونی امریکا ، توافقنامه برجام را کاملا رعایت نمیکند. هم چنان بازرسان آژانس در تاریخ ۱۴ نوامبر آغاز تزریق گاز UF۶ به یک زنجیره ۱۷۴ تایی سانتریفیوژهای آی. آر. ام دو در کارخانه غنی سازی سوخت در نطنز را راستی آزمایی کردند.
وزیرامور خارجه ایران جواد ظریف دیدگاه کشور خود را بیان کرد “اگر امریکا به قطع نامه ۲۲۳۱ شو رای امنیت احترام بگذارد ایران حتما وظیفه خود بر طبق برجام را رعایت خواهد کرد.”
یکی از منابعی در ایران اظهار کرد که ما تصمیم داریم از هر نوع مذاکرات با دولت ترامپ خودداری کنیم؛ این دولت نه تنها توافقنامه برجام را لغو کرد و فشار حداکثری را را به ایران وارد کرد ولی هم سر لشگر قاسم سلیمانی را به شهادت رساند. طبق گفته یکی از مقامات در ایران “این عمل غیر قانونی جنایتکار کاملا راه مذاکره را بست. ادامه رعایت نکردن ایران به نسبت برجام به عملکرد جو بایدن بستگی دارد. ولی در حال حاضر ما به طور پیوسته به سمت اورانیوم غنی شده ۲۰ درصد میرویم. اگر امریکا علاقه دارد مذاکره را دوباره شروع کند، او باید اول به برجام احترام بگذارد.”
ایران اصلا قصد مخفی کردن افزایش توان هسته ای خود را ندارد که اجازه میدهد به امریکا و اروپا هر طور که بخواهند عمل کنند. ایران در زمان ادامه فشار حداکثری هیچ مایل به شروع مذاکره نیست، جایگاه خود را برای بازگشت احتمالی امریکا به برجام را قوی میکند. ایران میتواند وحاضر است اورانیوم غنی شده بیش از ۹۰ در صد را برای ساخت سلاح اتمی استفاده کند.
ترامپ هیچگونه مذاکره با ایران انجام نداده بود و برجام را لغو کرد و تحریم های فشار حداکثری را شروع کرد و سپس ایران را به مذاکره دعوت کرد به دلیل اینکه اعتقاد داشت که امریکا جایگاه برتری دارد وایران گزینه غیر از قبول کردن این دعوت و بازگشت حماقت اور به میز مذاکره را نداشت. در حقیقت ترامپ ۸ بار مختلف سعی کرد که ایران را به میز مذاکره برگرداند ولی هیچ وقت جواب مثبت از مقامات ایرانی دریافت نکرد.
ایراندر واکنش به سیاست فشار حداکثری بسیار با ابتکار عمل کرد، و توانست برنامه همکاری ۲۵ ساله مشترک ایران و چین را امضا کند و سرمایه گذاری در زیر ساختهای ایران و همکاری نظامی، امنیتی، فرهنگی وقضایی است. ساختن راه آهن چهار بهار و زاهدان و بنادر جاسک وچهار بهار در استان سیستان و بلوچستان توسط چینی ها پای چین را در این مناطق مهم و راهبردی باز کرد. بندر چهار بهار به دلیل اهمیت خود برای ارسال کمکهای بشر دوستانه به کشور افغانستان در زیر فشارهای فعلی امریکا نمیباشد و بعلاوه آن در اتفاق بستن تنگه هرمز بسیار اهمیت خواهد داشت. در چنین شرایطی ایران میتواند نفت خود را از طریقه بندر چهار بهار صادر کند. ایران انتظار داشت که ترامپ در انتخابات پیروز شود و آماده جنگ با امریکای ترامپ در چهار سال آینده بود. متحدان ایران در لبنان، سوریه و عراق آماده چنین جنگ در احتمال حمله امریکا به ایران بودند به دلیل اینکه این نیروها باهم مهور مقاومت را تشکیل میدهند.
البته ایران برداشت تحریمها را اتفاق خوش میبیند ولی هم زمان هیچ قصد به مذاکره برای برجام قبلا مذاکره شده را ندارد. هم چنان ایران به اضافه کردن شرایط جدید به برجام ۲۰۱۵ هیچ علاقه ای ندارد، مسیر به اورانیوم غنی شده بیش از ۲۰ درصد ایران، امریکا, اسراییل و اروپا را غافل گیر کرده و به این دلیل به توجه به قرار دادهای طولانی مدت با روسیه وچین ایران با اعتماد به نفس و تمرکز کامل کار خودرا ادامه میدهد.
Subscribe to get access
Read more of this content when you subscribe today.
You must be logged in to post a comment.