آیا حملات اسراییل به سوریه با رضایت روسیه صورت می‌گیرد؟

توسط: @ejmalrai ایلایجا مگنایر

  ترجمه: شیرین هاشمی
آویو کوخاوی رییس ارتش اسراییل بیان کرد که اسراییل ۵۰۰ حمله نظامی هوایی علیه سوریه در سال ۲۰۲۰ انجام داده. گادی ایزنکوت رییس  کل نیروهای دفاعی اسراییل در سال ۲۰۱۹ اظهار کرد که اسراییل هزاران حمله نظامی علیه نیروهای ایرانی در سوریه داشته است. اگر این رقم‌های ذکر شده را جدی بگیریم تا به اکنون باید تمام نیروهای ایرانی و سوریه ای در سوریه نابود شده بودند. اما مسیله بسیار مهم اینجا این است که چه‌گونه یک سازمان کوچکی مثل حزب الله توانسته از نظریه بازدارندگی بر علیه اسراییل استفاده کند پس از کشته شدن علی کمال محسن رزمنده حزب الله ولی ارتش سوریه با تمام تسلیحات نظامی خود نتوانسته این عمل را انجام دهد و از بمباران اهداف داخل سوریه توسط اسراییل جلوگیری کند؟ هیچ شکی نیست که اسراییل به دلیل نزدیکی رابطه خود با روسیه از حضور روسیه در سوریه استفاده میکند و سوریه نمیتواند جلوی این حملات را از فضای هوایی لبنان و سوریه بگیرد. آیا روسیه با اسراییل بر علیه سوریه تبانی میکند؟
در تابستان ۲۰۱۵، پوتین پس از ملاقاتی با سردار سلیمانی که دو ساعت طول کشید، تصمیم گرفت نیروهای خود را به سوریه بفرستد. پس از دخالت روسیه در جنگ، تغییر قابل توجهی در رفتار اسراییل مشاهده شد؛ قبل از سال ۲۰۱۵، تعداد و شدت حملات اسراییل بسیار محدود بود ولی پس از آنکه سوریه به سوی پیروزی پیش میرفت و بسیاری از مناطق به غیر از شمال کشور‌را توانست پس گیرد، شدت حملات اسراییل بسیار شدید شد.
از زمانی که روسیه تصمیم گرفت که از دولت سوریه حمایت کند، به متحدان خود ایران و اسراییل روشن کرد که به این تنش نخواهد پیوست و از یک طرف بر علیه طرف دیگر پشتیبانی نخواهد کرد. با این‌حال در سپتامبر ۲۰۱۸وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که شب گذشته، یک هواپیمای گشتی از نوع ایلوشین-٢٠ متعلق به این کشور با پانزده سرنشین نظامی هنگام پرواز بر فراز دریای مدیترانه در فاصله ٣٥ کیلومتری سواحل سوریه از صفحه رادار محو شد و جستجو برای یافتن آن به جریان افتاده است. این هواپیما از یک ماموریت گشت‌زنی به پایگاه هوایی روسیه در حمیمیم، واقع در جنوب شرق لاذقیه باز می‌گشتاگرچه وزارت دفاع روسیه در ابتدا در مورد علت ناپدید شدن هواپیما توضیحی نداد اما ساعاتی بعد اعلام کرد که آتش دفاع ضدهوایی ارتش سوریه در جریان عملیات علیه حمله هواپیماهای اسرائیلی باعث سقوط این هواپیما شده است. وزارت دفاع روسیه در بیانیه خود، گفت که یک فروند موشک ضد هواپیما از نوع اس-٢٠٠ ساخت روسیه متعلق به دفاع ضدهوایی سوریه به این هواپیما برخورد کرده و اسرائیل را به خاطر دست زدن به حمله هوایی در لاذقیه مسئول سرنگونی این هواپیما و مرگ سرنشینان آن معرفی کرده است. وزارت دفاع روسیه گفته است که این کشور “حق واکنش تلافی‌جویانه” را برای خود محفوظ می‌دارد. این عمل البته روسیه را بسیار عصبانی کرد ودر پاسخ روسیه چندین سامانه موشکی اس-۳۰۰ به سوریه ارسال کرد و‌ با اینکه آموزش استفاده را به ارتش سوریه آموزش داده ولی از استفاده برعلیه اسراییل جلوگیری کرده.

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

هیچ شکی نیست که پس از کمک روسیه جنگ در سوریه به طرف رییس جمهور اسد و متهدانش که چندین سال در تلاش بودند برگشت. آنها در جلوگیری از پیشروی داعش و القاعده به دمشق و شهرهای بزرگ دیگر موفق بودند ولی در بسیاری از قسمتهای روستایی ناموفق بودند. کمک نیروهای هوایی روسیه بسیار به نیروهای زمینی سوریه و متهدانش مهم بود و اجازه داد که نیروهای زمینی بتوانند پیشروی کنند و شهرهای اشغالی را پس بگیرند. در اوایل وارد شدن به جنگ، روسیه مایل بود که به امریکا به توافق رسیده و به جنگ خاتمه داده شود. رییس جمهور پوتین از امکان روی دادن باتلاق جنگی طوری که در افغانستان در سال ۱۹۷۹ پیش آمده بود نگران بود ولی امریکا هر نوع قراردادی با روسیه را رد کرد با توجه به اینکه رای روسیه در شورای سازمان ملل می‌تواند در جلوگیری از دخالت امریکا در جنگ سوریه بسیار مهم باشد. ایران هم هشدار داد که آماده جنگ منطقه ای می‌باشد اگر امریکا بخواهد که توسط روسیه تغییر دولت در سوریه را انجام دهد، در این جنگ اسراییل، عراق، افغانستان و یمن هم شرکت خواهند کرد. روسیه به زودی فهمید که تنها بازیگر در سوریه نمیباشد.
بدون شک، روسیه ترجیح میداد که تنها بازیگر جدی در جنگ سوریه باشد ولی ایران رویکرد متفاوتی راجع به سوریه داشت و رییس جمهور اسد و تصمیمات وی را پشتیبانی کرد حتی اگر با منافع ایران تفاهم کامل نداشتند. از تجربه شخصی من در سال‌های جنگ در سوریه من شاهد بودم که روسیه آمادگی قبولی توافقنامه ای بود که  اسد باید از ریاست جمهوری کنار میرفت ولی بالعکس ایران هیچ‌وقت در مسایل داخلی کشور و ریاست جمهوری سوریه دخالت نکرد. رییس جمهور اسد یکی از مهم‌ترین اعضا در مهور مقاومت می‌باشد والبته روسیه به آن تعلق ندارد.
سرگی لاوروف وزیر خارجه روسیه صراحتا بیان کرد که روسیه اجازه جنگ بین ایران واسراییل را در خاک سوریه نمیدهد ولی توضیح نداد که چگونه از هزاران بمباران اسراییل علیه سوریه جلوگیری خواهد کرد.

قبل از دخالت سوریه، اسراییل جرات حمله به سوریه را نداشت به غیر از یک‌بار بمباران منطقه دیرالذور در سال ۲۰۰۷ به دلیل اینکه اسراییل اعتقاد داشت که سوریه قصد ساختن رآکتور هسته ای را در آن منطقه داشت. اما در حال حاضر  اسراییل توانسته بیش از ۵۰ درصد نیروهای هوا فضای سوریه‌را نابود کند.
اسراییل با کمک گروه‌های تکفیری که در سوریه حضور دارند موفق به این حملات ویرانگر در سوریه است. پیش از سال ۲۰۱۱، ارتش سوریه ۴۵۰ پایگاه نیرو هوا فضایی داشت و این حملات اسراییل به حریم هوایی سوریه را سخت می‌کرد. اما همان گروه‌های تکفیری که بعد از ۲۰۱۱ ادعا می‌کردند که میخواهند سوریه را آزاد کنند اکثر این پایگاه ها را نابود کردند به خصوص پایگاه هایی که در جنوب دمشق و قنیطره قرار داشتند. این عملیات این گروهای تکفیری حریم هوایی سوریه را در معرض قرار دادند، به این دلیل در حال حاضر فقط ۷۵ از این ۴۵۰ پایگاه موثر میباشند.

روسیه ادعا میکند که تلاش میکند بین ایران و اسراییل در سوریه تعادلی ایجاد کند، اما روسیه نتوانسته جلوی حملات اسراییل را بگیرد. روسیه تعداد بسیار زیادی موشکهای ضد بالستیک به سوریه فرستاده که توانستند حملات اسراییلی زا خنثی کنند. علاوه براین، روسیه همیشه به نیروهای سوریه و ایران خبر حملات اسراییل را چند ساعت قبل اعلام میکند تا بتوانند تا انجایی که امکان دارد مناطق را تخلیه کنند و حداقل تلافات جانی را کمتر کنند.

با هشداری به گروهای سوریه و متهدان ایرانی، روسیه این عمل را ایجاد تعادل میبیند ولی ایران قدم بیشتری برمیدارد و سعی میکند که تمام تجهیزات نظامی و موشکهای آسیب دیده را تعویض‌کند.

در سوریه مقام مهم نظامی بیان کرد که اسراییل موفق بود بسیاری از تجهیزات نظامی را مورد حمله قرار داده و نابود کند ولی در سوریه نزدیک به نیم میلیون آشیانه هواگردها وجود دارد و آیا اسراییل میخواهد همه آنها زا نابود کند؟ آیا اسراییل می‌تواند همه نیروهای ایرانی و متحدان او را نابود کند؟ این بمباران تبلیغاتی می‌تواند کمکی برای نتانیاهو باشد؟ آیا اسراییل میخواهد که دلسوزی دولت‌های غربی را به دست بیاورد که به او کمک مالی بیشتری کنند؟ آیا هدف اسراییل پشتیبانی بدون سوال و‌کامل دولت‌های غربی است؟ اسراییل مصمم است که ایران را بدنام کند یا اینکه نیروهای ایران با درخواست دولت سوریه در این کشور میباشند. اسراییل از بیرون کردن ایران از سوریه با وجود تمام بمباران و سرو صدا ناموفق بوده. امروز ایران جای بسیار قوی و محکمی را که در سوریه قبل از جنگ نداشت در مناطقی مثل المیدان، ابو کمال، دیر الزور‌ و پالمیرا تا حمص‌ و مناطقی در شمال حلب را کسب کرده است.

حملات دفاعی اسراییل به دلیل ترس از دشمن و بازگیری مناطق اشغال شده به خصوص در شمال اسراییل و مرز جنوبی لبنان شروع شد. اسراییل نتوانسته از ذخیره کردن بمب‌های هدایت شونده ایران توسط حزب الله جلوگیری کند. هم چنین در بیرون کردن ایران از سوریه با وجود ۴ سال پشتیبانی کامل ترامپ و رابطه دوستانه روسیه ناموفق مانده. نتانیاهو پشت پوتین پنهان شد تا سوریه را بمباران کند، ولی باز ایران در سوریه میماند. اسراییل هم نبرد و هم جنگ را باخته. اسراییل می‌تواند نمایش هوایی خود را ادامه دهد تا زمانی که روسیه جلوی او را نمیگیرد، مقام نظامی سوریه بیان کرد.

Advertisements
Advertisements
Advertisements