Een nieuwe nucleaire deal tussen Iran en de VS is in voorbereiding, maar “het venijn zal in de details zitten!”

Door Elijah J. Magnier:

Vertaald door Francis J.

Iran en de VS zijn na een Europees initiatief om de impasse te doorbreken als gevolg van wat elke partij had omschreven als “onmogelijke eisen”, niet meer ver verwijderd van een nucleaire deal.

Bronnen die deelnamen aan de laatste onderhandelingen in Iran zeiden: “Europese afgezanten hebben een ontmoeting gehad met het Iraanse team van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat belast is met de onderhandelingen in Wenen en hebben een nieuw voorstel gedaan omdat de VS het onmogelijk vinden om aan de Iraanse eisen tegemoet te komen”.

Iran vroeg om een garantie van de VS dat geen enkele toekomstige president zich zou onttrekken aan de nucleaire deal en dat alle sancties zouden worden opgeheven. In het gesprek met de Europese gezant – die de bron niet specificeert – vroeg Iran de Europese staten te garanderen dat Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zich aan de nucleaire deal zullen houden, ongeacht het huidige of toekomstige standpunt van de VS. Volgens de bron verwierp Europa het voorstel en zei het dat het niet de macht heeft om tegen de wil van de VS in te gaan en niet graag in een vergelijkbare positie als in 2018 (toen Trump de VS uit de deal haalde) terecht zou komen.De Europese gezant stelde voor – bevestigde de bron – dat de VS alle door de president van 

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Advertisements
Advertisements
Advertisements