Wat gebeurde er in Wenen? Hoe heeft de Westerse onderhandelaar Iran bedreigd, en wat was de reactie?

 Geschreven door – Elijah J. Magnier:

Vertaald door – Francis J.

Wat gebeurde er zojuist achter de gesloten deuren van de onderhandelingen in Wenen over de nucleaire deal? Waar zijn de Europees-Iraanse onderhandelingen aan tie na deze, de eerste sessie sinds de nieuwe Iraanse president Ibrahim Raisi werd verkozen? Ht is ook de zevende onderhandelingsronde sinds het begin van de gesprekken tussen de twee partijen.

Een in Wenen aanwezige bron zei dat “het probleem voor de Europese onderhandelaar is om zijn nieuwe Iraanse tegenhanger te leren kennen en diens benadering van het nucleaire akkoord die anders is dan die van zijn voorganger. In 2015 was de regering van (voormalig) president Hassan Rouhani ervan overtuigd dat het nucleaire akkoord tot elke prijs moest worden bereikt, zelfs ten koste van de Iraanse belangen. De voormalige Iraanse onderhandelaar maakte aan de Europeanen en Amerikaanse onderhandelaars duidelijk dat Iran in een zware economische crisis verkeerde en tot een o-vereenstemming komen. Hij maakte daatdoor een strategische fout. Toen president Raisi aan de macht kwam, verklaarde hij dat het nucleaire akkoord niet zijn prioriteit was. De Iraanse wetenschappelijke nucleaire vooruitgang, de snelle ontwikkeling van de nucleaire capaciteit van Iran, de verrijking van uranium en de geavanceerde centrifugeermodellen gaven de huidige Iraanse onderhandelaar de afgelopen maanden dan ook een unieke uitgangspositie die de vorige onderhandelaar niet bezat. Iran ging dit keer naar Wenen om te onderhandelen vanuit een positie van sterkte, niet vanuit een positie van zwakte.De officiële bron vervolgt: “De Europese onderhandelaar heeft Iran tweemaal indirect bedreigd terwijl hij met de Iraanse onderhandelaar sprak. De assistent-minister van Buitenlandse Zaken en hoofd van het onderhandelingsteam, de heer Ali Bagheri Kani, antwoordde adequaat. De Europese onderhandelaar zei dat Israël voorbereidingen trof om Iran aan te vallen en dat Europa en de VS dat niet voor onbepaalde tijd zouden 

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Advertisements
Advertisements
Advertisements