
شیرین هاشمی :ترجمه
گاز هنوز به اروپا از طریق خط لوله یامال- اروپا و نورد استریم ۱ و ترک استریم به اروپا وارد میشود با وجود اینکه جنگ اعلام نشده بین امریکا و هم پیمانان اروپایی او و روسیه در خاک اوکراین صورت گرفته است. با اینحال، کشورهایی غربی با حریفی روبرو شدند که گزینه ها و توانایی های بسیاری برای ایجاد دردسر و مشکلات برای تحریم کنندگان دارد. حقیقتا پوتین اعلام کرد که تا آخر سال ۲۰۲۳ صادرات برخی کالا و مواد خام به کشورهای غیر دوست را ممنوع خواهد کرد. این تصمیم ضربه سنگینی در وحله اول به اروپا و بقیه دنیا است که از جنگ اقتصادی بین امریکا و روسیه زجر خواهند برد.
در حال حاضر روسیه مواد و کالاهای لازم را که دنیا احتیاج دارد صادر میکند. هر سال روسیه نفت در حدود ۱۴۱ میلیارد دلار ( ۳۵ درصد از کل صادرات روسیه)، آهن و فولاد به ارزش ۱۶ میلیارد دلار (۴.۷ درصد)،سنگهای قیمتی و مواد معدنی در حدود ۳۰ میلیارد دلار ( ۹ در صد) غلات به ارزش ۹.۵میلیارد دلار( ۲.۸ درصد)، ماشین آلات و کامپیوتر به ارزش ۸.۳ میلیارد دلار ( ۲.۵ درصد) ، مواد چوبی به ارزش ۸.۲ میلیارد دلار ( ۲.۵ درصد) ، کود در حدود ۷.۵ میلیارد دلار ( ۲.۸ درصد)، مس در حدود ۵.۶ میلیارد دلار ( ۱.۷ درصد)، الومونیم به ارزش ۵.۵ میلیارد دلار ( ۱.۸ درصد)، و ماهی در حدود ۴.۶ میلیارد دلار (۱.۴ درصد) صادر میکند.
مقامات روسی بیان کردند که صادرات خود را به کشورهای “غیر دوست” که تحریم ها را بر علیه روسیه تحمیل کردند قطع خواهد کرد. پس امکان اینکه روسیه صادرات گاز خود را به کشورهای اروپایی که خصومت امیز (مخصوصا انگلیس) رفتار میکنند قطع کند، بسیار قوی است. بنابراین، روسیه میتواند صادرات متانول و مشتقات آن را که مقدار بسیار زیادی در حدود ۴۰ درصد را به اروپا صادر میکند از کار بیاندازد.
روسیه به زودی تحریم های علیه امریکا، برای اولین بار، در صادرات پلاتین، تیتانیوم، پالادیوم، نیکل و نیون اعلام کند. علاوه بر این، در بهار و فصل کاشت روسیه به کشاورزان اروپایی و امریکایی با تحریم های خود فشار سنگینی وارد خواهد کرد. روسیه یک سوم تولید جهانی کود پتاس را دارد و ۱۰ درصد کودهای نیتروژن و ۲۰ درصد دیگر کودها.
روسیه به زودی تحریم های علیه امریکا، برای اولین بار، در صادرات پلاتین، تیتانیوم، پالادیوم، نیکل و نیون اعلام کند. علاوه بر این، در بهار و فصل کاشت روسیه به کشاورزان اروپایی و امریکایی با تحریم های خود فشار سنگینی وارد خواهد کرد. روسیه یک سوم تولید جهانی کود پتاس را دارد و ۱۰ درصد کودهای نیتروژن و ۲۰ درصد دیگر کودها.
اصلا مشخص نیست که عملکرد بعدی مقامات خواهد بود چون به هیج وجه واکنش پوتین را نسنجیدند و دقت نداشتند چون روسیه را فقط به عنوان « فقط جایگاه تولید نفت و گاز با توانایی هسته ای » میدیدند. و این نشان دهنده عدم آگاهی از توانایی روسیه برای به اجرا گذاشتن تحریم ها و قدرت وسیع. رسانه های غربی به طور عمدی قدرت تحریم های روسیه نسبت به اقتصاد های غربی را نادیده میگیرند و روسیه به راحتی میتواند در راهبرد مورد علاقه امریکا یعنی تحریم کشورها شرکت کند.
بایدن بدون تردید به مردم خود هشدار داد که «آنها مجبورند که عواقب تحریم های علیه روسیه را تحمل کنند و تمام مردم دنیا تحت تاثیر از این تحریم ها خواهند بود.»
این امکان است که دور شدن امریکا از هژمونی جهانی سریع باشد؛ این مستلزم پایان سلطه دلار در تجارت جهانی میباشد. در سال ۱۹۷۳ در زمان بحران جنگ عرب- اسراییل تولید نفت به عنوان اسلحه به دلیل حمایت امریکا از اسراییل استفاده شد. در روزهای آخر این جنگ، کشورهای نفت خیز عرب، خواسته امریکا را برای تولید بیشتر نفت را رد کردند چون امریکا میخواست که قیمت نفت را پایین نگه دارد و هراس در بازارهای بین المللی ایجاد نشود. این بار هم امریکا با تلاش تاسفبار، شکست خورده به سوی ایران و ونزویلا دست دراز کرده.
تحریم های علیه روسیه در وحله اول نتیجه منفی در قاره اروپا خواهد داشت و روسیه بیشتر به سوی شرق، آسیا و آفریقا خواهد رفت. روسیه با آسیا یعنی بیش از نصف جمعیت دنیا رابطه اقتصادی بسیار خوبی دارد و اگر کشورهای اروپایی اصرار کنند که تمام خواسته های امریکا را اجرا کنند، روسیه به راحتی میتوان این قاره را ترک کند.
روسیه شاید از توقف صادرات گاز به اروپا خودداری کند مگر اینکه کشورهای اروپایی تحریم های علیه روسیه را افزایش دهند. آلمان و فرانسه خود را از امریکا در مورد تحریم های نفت روسیه جدا کردند. امریکا روزی ۷۰۰،۰۰۰ بشکه از روسیه وارد میکند ولی در اروپا این رقم نزدیک به ۴.۵ میلیون بشکه میرسد. پس از ۲ سال کرونا اقتصاد اروپا در بحران میباشد و اگر روسیه اقتصاد اروپا را مورد هدف قرار دهد این قاره به شدت زجر خواهد دید.
مگر اینکه مقامات اروپایی بتوانند امریکا و روسیه را قانع کنند که به میز مذاکره بیایند و درباره جنگ خود گفتگو کنند این جنگ بسیار طولانی مدت خواهد بود. رسیدن به راه حل و صلح نیاز به احترام گذاشتن به قوانین بین المللی دارد که از تهاجم و اشغالگری و تحریم های غیر قانونی جلوگیری شود و هر دولت حتی اگر قدرتمند باشد پاسخگوی اعمال خود باشد. این راه حل هنوز بسیار دور میباشد ولی در آینده میشود در نظر گرفت.
در پایان جنگ جهانی دوم ، کنفرانس یالتا برگزار شد که چرچیل، استالین و روزولت چارچوبهای انتقال و اشتراک قدرت بین سه کشور مشخص شد. آیا زمانی رسیده که دیدار دیگری به مانند یالتا صورت گیرد که یک جانبه گری پایان یابد و نظم نوین دنیا آغاز شود؟
به نظر میرسد که تحریم ها اقتصاد اروپا را نابود خواهد کرد. ولی روسیه طبیعتا از این سو استفاده خواهد کرد تا هژمونی خود را در اروپا افزایش دهد و پایگاه و سربازان بیشتری را در اروپای شرقی مستقر کند. روسیه از سال ۲۰۱۴ به بعد در زیر فشار تحریم ها بوده و میتواند به سوی شرق و دیگر متحدان که آماده همکاری با کشوری که هژمونی امریکا را مورد چالش قرار داده، هستند برود. به این دلایل کشورهای اروپایی نیاز دارند برای حفظ منافع خود برای صلح جهانی تلاش کنند.
Subscribe to get access
Read more of this content when you subscribe today.
You must be logged in to post a comment.