آیا امریکا روند زوال سوئیفت و دلار را تسریع می‌کند؟


@ejmalrai
 ایلایجا مگنایر توسط: 

 شیرین هاشمی :ترج

روسیه با شروع جنگ اوکراین و ایستادگی در مقابل گسترش ناتو، بدون شک هژمونی و یک جانبه گرمایی امریکا را به چالش کشید. این عمل روسیه باعث شد که امریکا و کشورهای غربی تحریم های سنگین را بر روسیه تحمیل کنند از جمله منع کردن بانک‌های روسی از استفاده از سوئیفت. سامانهٔ سوئیفت جهت فرستادن و دریافت هرگونه پیام ارزی در بین واحدهای ارزی بانک‌های داخل کشور و بانک‌های خارج از کشور مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته سامانه سوئیفت نباید به عنوان یک اسلحه در جنگ نرم و یا اقتصادی بین کشورها استفاده شود.

تحریم های امریکا که استفاده از سوئیفت جزو آن می‌باشد بر علیه کوبا، ونزویلا، ایران و روسیه زنگ خطری برای سایر کشورها می‌باشد که راه دیگری برای ارتباطات مالی پیدا کنند که این هم باعث ضعیف شدن قدرت امریکا خواهد بود. چین و روسیه به دنبال راه حلی هستند تا دلار غیر مهم تر شود و سامانه سوئیفت غیر ضروری شود.

سامانه سوئیفت مهم‌ترین سامانه پرداخت مالی جهان حساب می‌شود و در حقیقت تاثیر گذار ترین وسیله قدرت اقتصادی امریکا و غرب می‌باشد. در سال ۱۹۷۳ در کشور بلژیک آغاز شده و ۱۱۰۰۰ بانک در بیشتر از ۲۰۰ کشور از این سامانه استفاده می‌کنند و روزانه ۴۰ میلیون معاملات از طریق سوئیفت انجام می‌گیرد و سالیانه تریلیون ها دلار بین اشخاص، شرکت‌ها و دولت‌ها با این سامانه جا به جا می‌شود. بانک‌های امریکایی و اروپایی سوئیفت را ایجاد کردند که‌ بتوانند کاملا جهت معاملات را تحت نظر داشته باشند و کلا اقتصاد جهان را کنترل کنند.

در حقیقت نه امریکا و یا اتحادیه اروپا مستقیما سوئیفت را تحت نظر دارد ولی غیر مستقیمانه به دولت‌های ملی اروپا فشار فراوانی میگذارد. به عنوان مثال در بلژیک دو هزار بانک و شرکت مالی از سوئیفت استفاده می‌کند و بانک ملی بلژیک همراه با دیگر بانک‌های مرکزی دنیا از جمله بانک‌های مرکزی انگلیس و امریکا مدیریت می‌شود. از ابتدای گذاشتن سامانه سوئیفت بلژیک اجازه حذف شدن هر شخصی و یا بانکی به امریکا داده و با این عمل امریکا می‌تواند اقتصاد هر کشوری را که میخواهد فلج کند. هم چنان هر زمانی که امریکا یک شخصی و یا بانکی‌ را تحریم کرده، بانک‌های که از سوئیفت استفاده می‌کنند از آن موقع تحریم به بعد هیچ اجازه فعالیت با آن شخص را ندارند. صرفنظر از اینکه افراد تحریم شده مشتری این بانک‌ها بودند و یا نبودند.

در ۲۰۱۵، پس از تحریم‌های امریکا و اتحادیه ار‌وپا بر علیه ایران، کره شمالی، سودان و روسیه و دیگر کشورها و تحدید روسیه از اینکه اجازه استفاده از سوئیفت را نخواهد داشت ، چین احساس کرد که او هم در خطر قرار خواهد گرفت، یک سامانه بین‌المللی دیگر به نام سی ای پی اس را ایجاد کرد. منظور این است که کشورهای تحریم شده از اسکناس ملی چین یعنی رنمینبین در فعالیت خود استفاده کنند تا مقداری از شدت تحریم های امریکا خنثی شود و عموما وابستگی اقتصاد دنیا به دلار راکاهش بدهد و هم چنان چین سامانه سی ای پی اس را به تمام دنیا گسترش دهد. حقیقتا بیش از ۱۲۸۰ بانک در ۱۰۳ کشور به سامانه سی ای پی اس اضافه شدند . پول چین پس از دلار ، یورو و پوند چهارم اسکناس مهم دنیا حساب می‌شود، با اینحال بسیار طبیعی است که ایران و روسیه دو کشور مورد هدف امریکا با سی ای پی اس همکاری کنند .

در زمانی که امریکا از برجام خارج شد، اتحادیه اروپا که برای اینکه تحت تاثیر تحریم های غیر قانونی امریکا نباشد، سامانه خود به نام اینستکس را آغاز کرد. با توجه به اینکه اینستکس فعلا نمیتواند به شرکت‌های اروپایی از تحریم های امریکا پناه بدهد در آینده بهتر برای اروپا می‌تواند مفید باشد در زمانی که اروپا بتواند از استعمار نوین امریکایی خود را آزاد کند.

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Advertisements
Advertisements
Advertisements