
پس از خروج امریکا از افغانستان و شکست امریکا در اهداف خود یک دوران جدیدی در خاور میانه پس از چندین دهه جنگ اغاز میشد و مذاکرات غیر مستقیم ایران و امریکا در قطر صورت میگیرد.
انتخاب قطر برای این گفتگوها برای چندین دلیل بسیار مهم است؛ خاور میانه شاهد یکی از سخترین مبارزه ها بین ایران و امریکا از شروع جمهوری اسلامی بوده. ملاقات در قطر پیامی از سوی ایران به کشورهای غربی است که کشورهای این منطقه میتوانند خودشان مشکلاتشان را حل کنند بدون تهدید و عملیات نظامی و به خوبی میتوانند سیاستمداری موثر داشته باشند.
حقیقتا، این تصادفی نیست که گفتگو بین دو کشور که از سال ۱۹۷۹ به بعد دشمن بودند میتواند صورت بگیرد. البته خصومت بین این دو کشور هنوز وجود دارد ولی با اینحال سعی میکنند که این قطعنامه هسته ای را امضا کنند.
قطر برای مدت طولانی و با احتیاط سعی کرد تا این دو کشور را بتواند به میز مذاکره بیاورد. امیر قطر تمیم بن حمد الثانی ماه پیش به ایران سفر کرد و در دیدار خود با مقامات عالی رتبه ایران یعنی کرد که موارد راجع به توافق هسته ای و دیگر مشکلات بین ایران و کشورهای خلیج فارس را رفع کند.
رابطه کشورهای خلیج فارس و اسراییل یک وضعیت وخیم ایجاد کرد به خصوص زمانی که اسراییل اطلاعاتی را لو داد که بعضی از این ملاقات ها برای مقابله با ایران بوده.
هم چنان سخنانی راجع به ناتوی عرب و بیانات نگران کننده درباره قرار دادن موشکهای اسراییل در امارات و بحرین را کشورهای خلیج فارس تکذیب کردند و پیام های مثبت از طریقه قطر و عراق به ایران فرستادند.
نتیجه این بود که ایران دانست که کشورهای خلیج فارس دیگر نمیخواهند به مشکلات ادامه دهند. ایران و عربستان در هفته های پیش مذاکراتی داشتند تا وزیران خارجه دو کشور ملاقات کنند و سفارت ها را دوباره باز کنند ولی دلیلی که این دو اتفاق هنوز شکل نگرفته نشان میدهد که برای بهبود کامل روابط سیاسی که بعد از ۲۰۱۶ قطع شد عربستان آن چنان عجله ندارد.
در ۲۰۱۷، بعد از تفرقه قطر و عربستان و تحریم کامل قطر توسط دیگر کشورهای عربی، ایران از قطر پشتیبانی کرده و با تامین مواد غذایی و ایران اجازه داده که هواپیماها و کشتی های قطر از هوافضا و آبهای ایران استفاده کند. هم چنان ایران بارها اعلام کرده که ایران یک کشور دوستانه میباشد. علاوه براین، برخلاف عربستان و امارات ، قطر از برجام ۲۰۱۵ پشتیبانی کرد و قبلا اعلام کرده که کشورهای منطقه باید با ایران در حوزه امنیتی همکاری کنند.
Subscribe to get access
Read more of this content when you subscribe today.
You must be logged in to post a comment.