
شیرین هاشمی :ترج
نخست وزیر اسراییل یاییر لاپید میخواست نشان دهد که دیگر نمیتواند توهین و خواری که توسط شمشیر قدس به اسراییل در دوران نخست وزیری نتانیاهو تحمیل شدهراقبول کند. لاپید دوران کم مدت نخست وزیری خود را با به قتل رساندن فرماندهان جهاد اسلامی فلسطین و آمادگی برای انتخابات کنست شروع کرد. پس از آن، او تصمیم گرفت که به جنگی که شروع کرده بود ادامه ندهد چون از تلافات احتمالی میترسند. اسراییل باور دارد که به اهداف خود رسیده و آماده است که به میانجیگران قول خاتمه جنگ را بدهد به خصوص که اسراییل هیچ زمان به قطعنامه و یا قول احترامی نمیگذارد.
اسراییل با چالش جهاد اسلامی در میدان جنگ میخواهد قبل از ارایه امتیازات به حزب الله نشان دهد که از جنگ ترسی ندارد. ولی با اینحال، نخست وزیر اسراییل متوجه یک نکته اصلی نشده که اسراییل که فکر میکند بهترین و قوی ترین ارتش در خاور میانه است و توانایی گسترده نظامی و فناوری دارد از اینکه شاید حماس در جنگ حضور داشته باشد، واهمه نشان داده. هم چنانچه اسراییل پس از ۳ روز جنگ علیه یک گروه کوچک موفق به نابودی آن نشده.
اسراییل و جهاد اسلامی چه به دست آوردند و چه صدماتی دیدند؟
حمله اسراییل بر علیه جهاد اسلامی در غزه باعث کشته شدن ۴۳ نفر که ۱۶ تن کودک بودند و زخمی شدن ۳۲۰ نفر شد. اسراییل موفق شد که فرصت حضور در این جنگ را به حماس که یک سازمان بسیار قدرتمند نظامی است را ندهد و چند رهبران عالی رتبه جهاد اسلامی را بکشد. رهبران حماس دو گزینه داشتند که یا در جنگ دخالت کنند و تبدیل به یک جنگ گسترده شود و یا یک نبرد به نسبت کوچکتری باشد به مانند شمشیر قدس در ۲۰۲۱ که ضرر بیش از اندازه برای غزه نداشته باشد. اسراییل آگاه است که غزه هنوز از جنگ قبلی بهبودی کامل نیافته، مواد غذایی و بهداشتی بسیار کم میباشند، زیر بناها و ساختمانهایی که خراب شده بودند هنوز کاملا بازسازی نشدند ( فقط ۵۰ درصد) و بیکاری در حدود ۶۵ در صد است.
بنابراین، اسراییل خود را در این جنگ پیروز میبیند که برای جلوگیری از تلافات بیشتر در چند روز تمام شد. اگر جنگ ادامه تر میشد، اقتصاد اسراییل بسیار ضربه میدید و اسراییلی های ساکن غزه باید مدت بیشتری را در پناهگاه ها صرف میکردند. نوار غزه مورد حمله صدها موشک در چندروز اخیر قرار گرفته، موشکهای جهاد اسلامی این منطقه را تا ۶۵ کیلومتر مورد محاصره قرار دادند و ساکنین مجبور به فرار از خانههای خود شدند. اسراییل بیان کرد که نمیتواند از شهرک های یهودی نشین حفاظت کند و به آنها دستور تخلیه از این متاطق را داد.
اسراییل مخصوصا تهاجم را آغاز کرد و رهبران جهاد اسلامی فلسطین در شمال ( تیسیر الجعبری) و در جنوب ( خالد منصور) را به قتل رساند. اسراییل باور داشت که جهاد اسلامی نمیتواند مقاومت کند و پاسخ نظامی دهد. با اینحال، پس از ۵۵ ساعت جنگ اسراییل ضعف نشان داد و آمادگی یک جنگ طولانی را نداشت و فورا از مصر، قطر و سازمان ملل متحد خواستار آتش بس شد.
پس از اولین روز این جنگ، اسراییل برای بمباران هیچ هدف باقی مانده را نداشت با وجود اینکه نتوانست مرکز عملیات جهاد اسلامی را مورد هدف قرار دهد و به هیچ وجه نمیخواهد پایگاه ها و دارایی های حماس و یا گروه های دیگر را مورد حمله قرار دهد. کشتن یک شخصیت در گروه مقاومتی هیچ وقت نتوانسته چنین سازمانی را تسلیم کند. بنابراین پایان دادن این نبرد به نفع اسراییل بوده و با اینحال اسراییل ضمانتهای فراوران به میاجیگر مصری ارایه کرده در حالیکه اصولا ضمانتهای اسراییل چندان با ارزش نیستند.
قبل از شروع جنگ، مصر بین اسراییل و جهاد اسلامی میانجیگری میکرد تا محاصره غزه تمام شود و تنش که به دلیل بازداشت یکیاز فرماندهان جنبش اسلامی، بسام السعدی در اردوگاه جنین پیش آمده بود را آرامتر کند. در همین موقع مذاکرات، اسراییل، با ترور الجعبری مصر را فریب داد و باعث شروع انتقام گرفتن از سوی جنبش اسلامی شد.
اسراییل هیچ اهمیتی به مردم ساکن نوار غزه نمیدهد و باور دارد که این منطقه از چندین اردوگاه پناهندگان و آوارگان فلسطین تشکیل شده و بسیار آسان است که آنها را تنها نگه داشت و مورد حمله قرار داد، فرماندهان را برای ضعیف کردن روحیه مردم ترور کرد و مردم را گرسنه نگه داشت. بنابراین اسراییل مایل به مذاکره با مقامات فلسطینی کرانه باختری است و با آنها تقریبا رابطه ثابتی را داشته باشد ولی اصلا اهمیتی به نوار غزه نمیدهد.
Subscribe to get access
Read more of this content when you subscribe today.
رییس جمهور فلسطین محمود عباس کاملا بر علیه مقاومت مسلح است و در موارد امنیتی با اسراییل همکاری میکند و با وحدت با نوار غزه و یا خروج خود از مقام رییس جمهوری که برای ۱۷ سال داشته را رد میکند. فلسطین یک وجب از زمین هایی را که از زمان قرار دادهای مادرید و اسلو از دست داده را نتوانسته پس بگیرد و بالعکس اسراییل مناطق بیشتر فلسطین را اشغال میکند.
عملیات گسترده ضد حقوق بشر اسراییل بدون حمایت مطلق کشورهای غربی که اعتقاد دارند که « اسراییل حق دفاع از خود را دارد» ممکن نیست. این کشورها تسلیحات و اطلاعات نظامی را برای اسراییل فراهم میکنند و اجازه میدهند که اسراییل میلیون ها فلسطینی را در غزه محاصره کند و بدون هیچگونه مخالفتی شهرکهای غیر قانونی ایجاد میکند. این باعث میشود که اسراییل حقوق فلسطینیان را پایمال کنند و آنها را از طریقه زمینی، هوایی و دریایی محاصره کنند. هر زمانی که اسراییل بخواهد دو گذرگاه غزه را میبندد و هر زمان که اسراییل به دردسر میافتد و یا برای انتخابات پیروزی فوری احتیاج دارد به فکر مذاکره میافتد.
با این جنگ اخیر، اسراییل موفق به کسب توجه مردم دنیا شد چون آنها مشغول جنگ روسیه و اوکراین بودند و برای جنگ با چین آماده میشوند. پیام اسراییل هم میتواند برای توافق هسته ای با ایران باشد چون اسراییل آن را بر ضد منافع خود میداند. اسراییل امید دارد که ضربه ای به متحد ایران در غزه یعنی جهاد اسلامی بفرستد و هم چنان پیامی به کشورهای غربی بفرستد که امکان ضعیف کردن ایران بدون اینکه با آنها به خاطر برنامه هسته ای کوتاه آمدن وجود دارد.
ولی با اینحال، این جنگ باعث قوی تر شدن جهاد اسلامی بود که توانست بدون کمک حماس ایستادگی نشان دهد و محبوبیت خود را در غزه افزایش داد. ایران قبل از کشته شدن فرمانده جهاد اسلامی تیسیر الجعفری ملاقاتی با دبیر کل زیاد النخاله داشت.
بالاخره، سران فعلی اسراییل به مردم خود نشان دادند که اگر برای امنیت ملی ضروری باشد هیچگونه جلوگیری از جنگ را نمیکنند با اینکه قتل فرماندهان جهاد اسلامی چندان تغییری در این سازمان نخواهد داشت. بنابراین توافق با لبنان به دلیل واهمه از توانایی های نظامی حزب الله قدرتمند( دارای ۱۵۰٫۰۰۰ موشک و پهپاد مسلح ) نشانه ترس اسراییل نیست بلکه رسیدن به توافق بدون جنگ است که چندان تاثیر منفی بر منافع اسراییل ندارد و به دلیل بی میلی سران نظامی اسراییل با برخورد با حزب الله نیست.
جهاد اسلامی نشان داد با اینکه سازمان کوچکی است ولی توانایی استفاده از ۳۳۰ موشک در هر روز را دارد( سال پیش زمانی که تمام گروه های فلسطینی شرکت داشتند ۳۶۰ موشک روزانه استفاده میشد) و اسراییل را فلج کند. جهاد اسلامی فلسطین موفق بود که به اسراییل بفهماند که ناامن است که در مناطق اشغالی زندگی کند و زمینی با نان فلسطین را که اسراییل اشغال کرده، محل مناسبی برای زندگی نیست.
موشکهای جهاد اسلامی به اسراییل نشان داد که هیچ منطقه برای آنها ثبات ندارد و اظهار اسراییل که پس از شمشیر قدس موفق بوده شرایط بازدارندگی را ایجاد کند درست نیست چون اسراییل نتوانست حتی پس از ۷۰ سال اشغالگری از شهرک های یهودی نشین محافظت کند.
جهاد اسلامی فلسطین توانست که محاصره و تحریم های علیه غزه را برطرف کند و گذرگاه ها را برای عبور سوخت باز کند.
جهاد اسلامی ثابت کرد که منازعه فلسطین- اسراییل فقط در غزه نیست و بلکه بعد ملی دارد. جهاد اسلامی خواستار آزادی خلیل العواده ( از کرانه باختری ) بود و این نشان دهنده وحدت بین فلسطینیان است. جهاد اسلامی هم چنین آزادی شیخ بسام السعدی که در اردوگاه جنین بازداشت شده بود را جزو شرایط آتش بس گذاشت.
بنابراین پس از درگیری نظامی با یک سازمان کوچک، اسراییل فورا خواستار آتش بس و میانجیگری بود. دوستان و دشمنان اسراییل را تماشا میکنند و توانایی نظامی او را میسنجند و در آینده اسراییل را به چالش خواهند کشید.
این جنگ هم چنان ثابت میکند که جامعه اسراییلی، جامعه ای که بر اساس جنگ، خشونت و اشغالگری سرزمین های فلسطین ساخته شده و هیچ علاقه ای به صلح و دوستی هم ندارد. کشتار بی امان افراد غیر نظامی توسط اسراییل از سوی جامعه بین المللی مورد پذیرش است و حتی این کشورها در جنایتهای اسراییل شریک میباشند. این روش فعلی فقط میتواند یک آتش بس موفقت را رقم بزند و هیچوقت یک صلح پایدار ایجاد نخواهد شد. عملکرد نظامی اسراییل نشان میدهد که احتمال جنگ با حزب الله کم میباشد و هم چنان جنگیدن با ایران امکان ناپذیر است. شرایط حساس داخلی اسراییل باعث میشود که فعلا اسراییل از روبرو شدن با یک حریف قدرتمند خودداری میکند.
You must be logged in to post a comment.