ایران و امریکا: گفتگوی ناشنوایان 


@ejmalrai
 ایلایجا مگنایر توسط: 

 شیرین هاشمی :ترج

با وجود توقف مذاکرات هسته ای برای چند ماه، امریکا هنوز چندین‌ پیام های مخفی به ایران میفرستد چون میترسد که جمهوری اسلامی برای رسیدن به سلاح اتمی قدم های بیشتری بردارد. چنین عملی برای غرب بسیار اهمیت دارد و در حال حاضر که غرب با مسایل نتیجه جنگ با روسیه، چالش یکجانبه گری و تسلط جهانی غرب مشغول است، اولویت را عوض میکند. ولی با اینحال که ایران چندین بار در سال‌های گذشته اعلام کرده که هیچگونه علاقه برای ساختن بمب اتمی را ندارد، چرا امریکا برای بازگشت به توافق هسته ای تلاش میکند؟

در یکی از جلاسات ای ان اس اس ( موسسه برای مطالعات امنیت ملی ) رییس سازمان اطلاعات اسراییل موسوم به آمان مدیر سازمان سرلشگر آهارون هالیفا بیان کرد که « تنها دلیلی که ایران به سوی تولید بمب اتمی نمیرود، تصمیم سید علی خامنه ای است. نظام ایران ( با وجود اغتشاشاتی که سعی برای تغییر رژیم دارند) در هیچگونه خطری نمیباشد. »

امریکا و اسراییل، به نظر میاید که میفهمند که ایران هیچ علاقه ای برای ساختن بمب اتمی را ندارد و فتوایی که توسط رهبر انقلاب سید علی خامنه ای اعلام شده بود هنوز با وجود فشارهای بسیار ماندگار است. 

بسیاری از رهبران مذهبی در داخل ایران از سید علی خامنه ای خواستار هستند که فتوای خود در مورد سلاح هسته ای را تغییر دهند ولی ایشان تاکنون موافقت نشان ندادند. 

و بنابراین دولت بایدن در موقعیت مناسبی است که تعهد امریکا را برای بازگشت به توافق هسته ای که در حقیقت ‌در جولای ۲۰۲۵ منقضی، باز نگردد.

امریکا هیچ دلیلی ندارد که تحریم های علیه ایران را لغو کند به خصوص که این عمل به جمهوری اسلامی رونق اقتصادی قابل توجهی ارایه میکند تا موارد اقتصادی و مالی بهبود یابند و تجارت خود با کشورهای غربی و بقیه دنیا را مجددا آغاز کند. هم چنان، لغو تحریم ها، دهها میلیارد دلار ایران را که توسط بانک‌ها مسدود شده به کشور برگردد. و نفت ایران هم می‌تواند در بازارهای بین المللی با قیمت بالاتر ارایه شود چون در حال حاضر نفت ایران با قیمت پایین تر به آسیا و دیگر کشورها بر خلاف تحریم های یک جانبه و غیر قانونی امریکا، فروخته می‌شود.

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

علاوه بر این، امریکا و اسراییل میدانند که ایران حمایت خود از کشورهای محور مقاومت که شامل فلسطین، لبنان، سوریه، عراق و یمن می‌باشد را ادامه می‌دهد و این کشورها را با تسلیحات و دانش پیشرفته تامین میکند. بنابراین، لغو تحریم های امریکا برای اسراییل و دیگر کشورهای خاور میانه که از توسعه نفوذ ایران واهمه دارند به خصوص پس از آخرین تلاش آنها برای سرنگونی جمهوری اسلامی، بسیار نگران کننده است.

و آخرین و نه کم اهمیت ترین مسیله این است که دولت امریکا نمیتواند ضمانتهایی را که ایران میخواهد، برآورد کند. ایران باور دارد که پس از امضای توافق، تحریم های جدید می‌تواند اضافه شود و یا تحریم های قبلی دوباره تحمیل شود. 

در تبادل پیام های اخیر بین ایران و امریکا توسط میانجیگر اروپایی جوزپ بورل مسیول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، ایران پیشنهاداتی را ارایه کرد که بتواند توانایی ها و سانتریفیوژهای پیشرفته خود را نگه دارد ولی توسعه ندهد. در اینحال، ایران به توافق هسته‌ای امضا شده ۲۰۱۵ برمیگردد و هنوز امکان بازگشت به برنامه کامل هسته ای در اتفاق تحریم های جدید و یا لغو توافق طوری که ترامپ در ۲۰۱۸ انجام داد، وجود دارد.

اروپا بنابرگفته بورل عقیده دارد که « خواسته های ایران قابل قبول است » و او امیدوار بود که امریکا جواب مثبت خواهد داد. ولی جواب از سوی تصمیم گیران واقعی که امریکا است و نه اروپا آمد و آنها خواسته های ایران را رد کردند.

دولت امریکا به دلیل انتخابات میان دوره ای چندان رغبتی نشان نداد و مذاکرات برای چندین ماه متوقف شد. پس از پایان انتخابات و بازگشت حزب جمهوری خواه به کنگره برای بایدن ایجاد دلسردی کرد که چندین ماه صبر کرد تا پیام های خود را به ایران بازگو کند. 

اولین پیام امریکا از سوی دولت قطر بود که بایدن بیان کرد که « میخواهد ایران را آزاد کند.» مشاور امنیت ملی امریکا که بیانیه بایدن را توجیه کرد که “ حرفی بود که از دهن بایدن پرید”. دومین پیام امریکا فورا پس از اعلامیه ایران که تاسیسات زیر زمینی هسته ای فردو بازسازی شده آمد. فردو سه سال پیش پس از فروپاشی برجام باز شده بود که غنی سازی اورانیوم را از ۲۰ درصد به ۶۰ درصد افزایش دهد. در حال حاضر ایران، تاسیسات نطنز و فردو را دارد که ۶۰ درصد اورانیوم غنی سازی شده را تامین میکنند و برجام ۲۰۱۵ فقط اجازه ۳.۶ درصد را میداد.

بلینکن وزیر امور خارجه امریکا حقیقت را گفت زمانی که بیان کرد که او دلیل زیادی برای احیای توافق هسته ای نمیبیند. حتی اگر ذخیره اورانیوم ایران به ۳۸۶.۴ کیلو با ۲۰ درصد و ۶۲.۳ کیلو با ۶۰ درصد غنی سازی شده برسد هنوز دور از آن مرحله ای که غرب خطرناک میشناسد ، است. ایران احتیاج دارد که به ۹۰ درصد غنی سازی برسد تا بتواند بمب اتمی تولید کند، البته این مرحله پس از کسب دانش هسته ای آسان می‌باشد. 

هیچ دلیلی نیست که پس از شکست عملیات تغییر رژیم، که قتل دانشمندان هسته ای و یا خرابکاری های تاسیسات اتمی جزو آن میباشند، ایران یک قدرت اتمی نباشد. بنابراین، تنها دلیلی که ایران تسلیحات اتمی نمیسازد تصمیم ولایت فقیه سید علی خامنه ای است و توانایی های دانشمندان و تاسیسات اتمی ایران به راحتی می‌توانند سانتریفیوژهای پیشرفته برای ساخت بمب اتمی تولید کنند.

بنابراین، امریکا و یا آژانس بین المللی انرژی اتمی به این دلایل مذاکرات را بی نتیجه میکند. برای چندین دلایل امکان بازگشت به توافق هسته‌ای در نیم دوره آخر ریاست جمهوری بایدن امکان نداشت: دلیل اصلی به قدرت رسیدن دوباره نخست وزیر اسراییل نتانیاهو بود که مخالف هر گونه توافق با ایران است و با بایدن هم عقیده نمیباشد. هم چنان از دست دادن ریاست در کنگره برای حزب دمکرات، فشار بر بایدن را افزایش می‌دهد به خصوص که جمهوری خواهان توافق با ایران را نمیخواهند و همیشه بر ضد معامله با ایران هستند. علاوه بر آن، جنگ امریکا و روسیه در اوکراین ادامه دارد و ایران استقلال نظامی خود را از امریکا و ناتو با تامین روسیه با پهپادهای پیشرفته که فورا تعادل نظامی جنگ را تغییر داده و تلافات روسیه را کمتر کردند، نشان می‌دهد.

در نهایت، عدم علاقه و تمایل امریکا برای لغو تحریم ها تا زمانی که ایران به ساخت بمب اتمی نزدیک نیست، مقامات امریکایی را تشویق به امضای توافق نمیکند. بنابراین، سیاست وقت تلفی امریکا رایج باقی میماند و گفتگو بین ایران و امریکا به مانند گفتگوی ناشنوایان باقی میماند.

Advertisements
Advertisements
Advertisements