
@ejmalrai ایلایجا مگنایر توسط:
شیرین هاشمی ترجمه:
مقامات امریکایی و تحلیل گران غربی، ایران را متهم به نقشه های خطرناک و ایجاد بی ثباتی در خاور میانه میکنند. این اتهامات به دلیل حمایت ایران از گروهها و کشورهایی مانند غزه، لبنان، سوریه، عراق و یمن میباشد. هم چنان ادعا میکنند که چهار پایتختهای مختلف عربی زیر نظر ایران میباشند. همانطور که در ماههای اخیر از سوی مقامات ایران توضیح داده بودم وزیر اطلاعات ایران، سید محمود علوی در سخنان اخیر اظهار کرد که اگر ایران مجبور شود به سوی تولید سلاح هستهای خواهد رفت. آیا روابط بین ایران و امریکا به سوی مشکلات بیشتری میرود و یا آیا مقامات دو طرف قبول دارند که زمان دور یکمیز نشستن و مذاکره رسیده؟
۳۵ پایگاه امریکایی در اطراف ایران هستند که برای بیشتر کشورهای خاور میانه خطرناک میباشد. علاوه بر این، ناو ششم امریکا در مدیترانه قرار دارد و چندین هواپیماهای جنگی در خاور میانه قرار دارند و هر دو میتوانند در احتمال جنگ در خاور میانه شرکت داشته باشند. در مقایسه فاصله شهر واشنگتن با نزدیکترین پایتخت عربی حدود ۱۰۰۰۰ کیلومتر میباشد در حالیکه ایران در قلب خاورمیانه است و یکی از مهم ترین کشورهای منطقه میباشد.
این مرحله روابط بین امریکا و کشورهای عربی در سال ۱۹۴۰ میلادی آغاز شد زمانی که بیشتر کشورهای خاور میانی رژیم سلطنتی داشتند. و به این دلیل که انتخابات آزاد وجود نداشت و شاهان و امیران قدرت را به خانواده خود انتقال میدادند احتیاج به حمایت نظامی از امریکا را دارند. علاوه بر این، خاور میانه ۲۷ درصد نفت دنیا و ۴۳ درصد ذخایر گاز دنیا را دارد و البته برای امریکا حفاظت از این منابع بسیار مهم میباشد. در سال ۲۰۰۱ میلادی امریکا ، افغانستان را اشغال کرد و درسال ۲۰۰۳ عراق و از زمانی که تروریستهای تکفیری جنگ علیه سوریه را در سال ۲۰۱۱ شروع کردند مناطقی از سوریه را اشغال کرده. رییس جمهوران مختلف از جمله اوباما، ترامپ و به احتمال قوی بایدن تحریم هایی را علیه سوریه ، لبنان و ایران تحمیل کردند.
دخالتهای امریکا در خاور میانه باعث صد ها هزار کشته و مجروحین شده است. جنگ علیه یمن و تحریم ها و تهدید مردم به گرسنگی از طریق امریکا در کشورهای لبنان، سوریه و ایران بزرگترین بحران های انسانی را پس از جنگ جهانی دوم به وجود آورده است و دهها میلیون انسان از گرسنگی و سوءتغذیه رنج میبرند. و تنها دلیل برای این زجر مردم ایناست که امریکا خود را بالاتر از قانون میداند، امریکا حتی علیه دیوان بین المللی دادگستری که خودش در سال ۲۰۰۲ با ۱۲۰ کشور دیگر برقرار کرده بود تحریم ها را اعلام کرده.
رییس جمهور امریکا ریچارد نیکسون و مشاور امنیت ملی هنری کیسینجر محمد رضا پهلوی را در سال ۱۹۷۲ در ایران ملاقات کردند و از نزدیکترین متحدان وی بودند. امریکا میخواست شاه را که به دلیل کودتایی که به حمایت دولتهای انگلیس و امریکا علیه مصدق انجام شده بود قوی تر شده بود به عنوان نگهبان خاورمیانه بشناسد. در سال ۱۹۷۷، فروش تسلیحات نظامی امریکا به ایران به ۲.۵ میلیارد دلار رسیده بود، رییس جمهور سابق امریکا ایزنهاور برنامه هسته ای ایران را در سال ۱۹۵۷ آغاز کرد و در سال ۱۹۶۷، امریکا یک رآکتور هسته ای تحقیقاتی با اندازه ۵ مگا وات و اورانیوم غنی شده را برای پروژه اتم برای صلح به ایران عرضه کرد. این رآکتور توانایی تولید ۶۰۰ گرم پلوتونیوم در هرسال را داشت و این ایران را به سطح کشورهای هسته ای و سازندگان انرژی تجدید پذیر آورد.
با اینحال با رسیدن امام خمینی به قدرت در سال ۱۹۷۹، این رابطه بسیار نزدیک ایران و امریکا به خصوص پس از رفرادمی که طرفدار تشکیل دولت جمهوری اسلامی در ایران را بود تبدیل به دشمنی کرد. امریکا از تهاجم عراق به ایران حمایت کرد و در همان سال تحریم های علیه ایران را شروع کرد. هم چنین ۱۲ میلیارد دلار از فروش نفت ایران را توقیف کرد تحریم های سنگین علیه ایران ادامه داشتند و ایران تا به امروز زیر سنگین ترین تحریم ها در دنیا میباشد.
این مسایل باعث شد که ایران به دلیل مبارزه برای بقا و زیستن به فکر خود کفایی و یافتن متحدان باشد، در همین زمان که ایران در گیرد جنگ بود، اسراییل لبنان را در ۱۹۸۲ اشغال کرد. یک گروه لبنانی از امام خمینی درخواست کمک کردند و ایران در لبنان یک سرزمین کاملا حاصلخیز برای مبارزه با اسراییل پیدا کرد و موفقشدند تا اسراییل را از لبنان بیرون کنند. ایران توانست نفوذ بسیاری را در لبنان کسب کند که تا به امروز حفظ کرده.
در ۲۰۱۱، امریکا، اروپا و چندین کشورهای دیگر از جمله عربستان، قطر وترکیه گروههای تکفیری را حمایت کردند که دولت باشر الاسد را به زانو آورد و سوریه هم از ایران خواستار کمک شد. ایران پاسخ مثبت داد و موفق بود که اجازه سقوط اسد را ندهد و به این دلیل در این منطقه حضور و نفوذ دریافت کرد.
در سال ۲۰۱۴ داعش یکسوم عراق را اشغال کرد و امریکا از تحویل دادن تسلیحات نظامی که عراق قبلا خریده بود امتناع کرد، امریکا برنامه داشت که عراق را به سه قسمت مختلف تقسیم کند که خاورمیانه را ضعیف کرده و دچار جنگهایفرقه ای شود. ایران به درخواست نخست وزیر عراق نوری الملکی و فتوای سید علی سیستانی که یکی از تاثیر گذارترین مراجع تقلید شیعه امامیه هستند به عراق داخل شد و نیروهای حشدالشبعی را مسلح کرد. یک بار دیگر عمل های امریکا باعث شد که ایران فرصتی پیدا کرد که در عراق متحدان جدیدترت پیدا کند. هم چنان جنگ امریکا در افغانستان و جنگ عربستان و امریکا در یمن فرصتهای طلایی بودند که ایران در آن کشورها نفوذ خودرا بیشتر کند.
در حال حاضر ایران تولید کننده موشکهای بالستیک نقطه زن و پهپادهای فراوان و مختلف با بردهای بیش از ۱۵۰۰ کیلومتر است و یک نیروی دریایی دارد که میتواند به خاطر منافع ملی خود تنگه هرمز را ببندد. نسبت به زمان جنگ با صدام حسین که ایران با تسلیحات سبک مبارزه میکرد ایران در حال حاضر یک کشور هسته ای میباشد که امکان ساخت تسلیحات اتمی را دارد. به این دلایل امریکا به برداشت تحریم های بیرحمانه علاقه ای نشان نمیدهد.
اما ایران بالعکس امریکا هیچ کشور عربی را اشغال نکرده، در لبنان برخی از مردم از ایران پشتیبانی میکنند اما دوسوم به ایران علاقه آن چنانی ندارند، برخی از این مردم برضد ایران هستند واز امریکا حمایت میکنند و برخی هم عربستان، ترکیه و فرانسه را ترجیح میدهند.
Subscribe to get access
Read more of this content when you subscribe today.
در سوریه با وجود حمایت اساسی نظامی و مالی ایران به رییس جمهور بشار الاسد و زحمات و کشته دادههای نیروهای ایرانی ، سوریه مجبور است که با متحد مهم و بزرگ دیگر یعنی روسیه هم رابطه نزدیک داسته باشد. روسیه هم اعتقاد دارد که روسیه باید مهم ترین متحد سوریه باشد. علاوه بر این رییس جمهور سوریه هیچ پاسخی به بیش از هزار حملات اسراییلی نشان نداده و به پیشنهاد ایران برای شروع مبارزه گسترده علیه اسراییل عمل نکرده است. اما سوریه و ایران یک رابطه استثنایی دارند حتی اگر از برخی از مسایل اختلاف نظر وجود دارد. ایران به حق حاکمیت و اداره کشور اسد احترام میگذارد.
درباره افغانستان، امریکا با طالبان مذاکرهرا در فوریه ۲۰۲۰ آغاز کرده و برای خروج نیروهای امریکایی از کشور به توافق رسیدند. پس از جنگ ۲۰ ساله که برای امریکا ۸۰۰ میلیارد دلار هزینه داشت و هزاران کشته و زخمی رقم زده، امریکا مجبور است که افغانستان را با کمترین دست آوردهای ممکن ترک کند.
در چهل سال اخیر بارها ثابت شده که عملیات فراوان امریکا برای تغییر شرایط سیاسی و تعویض دولتها در خاور میانه اساسی ترین علت برای تبدیل ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای میباشد. راهبرد امریکا در خاور میانه برای مردم این منطقه بسیار ویرانگر بود، نه تنها امنیت برای مردم ایجاد نکرد ولی بسیار نابود کننده برای ثبات و اقتصاد مردم هم بود. ایران در برابر این راهبرد نفوذ خود را افزایش میدهد و ثابت میکند که هیچ تحملی برای هژمونی امریکا را ندارد، اما سیاستمداران امریکا، ایران را به دخالت و بی ثباتی کردن منطقه متهم میکنند که عملیات ضد انسانی خودشان کمتر مورد توجه قرار گیرد. امریکا به شکستهای خود ادامه میدهد با توجه به اینکه قدرتمندترین نیروهای نظامی دنیا را دارد و از اشتباهات سابق خود یاد نمیگیرد.
اما با وجود قدرت غیر قابل مقایسه نظامی امریکا، ایران همیشه حاضر است که جلوی امریکا ایستادگی کند، با استفاده از یک موشک کاملا بومی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گرانترین پهپاد امریکایی را سرنگون کرد. و در پاسخ به شهادت سردار قاسم سلیمانی بزرگترین پایگاه امریکایی در عراق را تحت حمله موشکی قرار داد. هم چنان ایران توانایی هسته ای خود را قویتر میکند و به لغو تمام تحریمهای امریکا اصرار دارد و اگر این اتفاق پیش نیاید ایران حاضر است که برنامه اتمی را ادامه دهد تا به داشتن تسلیحات اتمی برسد. امریکا تمام شرایط مورد نیاز برای ایجاد به عنوان یک کشور بسیار قدرتمند ایجاد کرده. دولتهای ترامپ و بایدن از ایران خواهش کردند که به میز مذاکره برگردد که برجام هم تمدید بشود وهم شرایط جدید درباره موشکهای ایران و نفوذ ایران در سراسر خاور میانه اضافه شود. اینگونه درخواستها مشخصا نشان میدهد که امریکا از نفوذ گسترده ایران نگران میباشد ولی هیچ احتیاجی برای مذاکره برای ایران تا زمانی که تحریم ها ادامه دارد وجود ندارد. ایران فهمید که مذاکره با امریکا پیش از حد هزینه دارد و متوجه شد که باید بیشتر مبارزه کند. با اینحال، رهبر ایران سید علی خامنه ای اعلام کردند که نیروهای امریکایی را باید از منطقه خارج بشوند.
سیاست بایدن نسبت به ایران با سیاست ترامپ هیچ تفاوتی ندارد و تحریم های ترامپ ادامه دارند با وجود اینکه بایدن شاید به دلایل اصطلاحا انسانی برخی از این تحریم هار ا لغو کند. اما در مسایل اساسی بین دو کشور بین دو کشور ما شاهد هیچ گونه تفاوتی نخواهیم بود، به دلیل اینکه ایران به هیچ وجه آماده مذاکره درباره منافع ملی خود نمیباشد. امریکا در ویرانی کشورهای خاور میانه و نابودی اقتصاد این کشورها تا به حال موفق بوده. به این دلیل نقشه اصطلاحا خطرناک ایران در منطقه را باید به عنوان یک واکنش کاملا قابل درک در برابر عملیات خشمگین و ویرانگر امریکا فهمید.
You must be logged in to post a comment.