Te midden van de spanningen tussen de sjiieten heeft Al Sadr niet de grootste coalitie… nog niet.

Geschreven door – Elijah J. Magnier:

Vertaald door Francis J.

Het Iraakse parlement zal maandag de 7e de president van de republiek kiezen, te midden van grote ruzies tussen de verschillende politieke partijen. Nieuwe namen zijn aan het Parlement voorgelegd voor de positie van President naast de twee voornaamste kandidaten, Hoshyar Zebari en Barham Saleh. De laatste uitzonderlijke ontwikkeling is aan het licht gekomen door de hoogste rechterlijke autoriteit, vertegenwoordigd door het Federale Hof, dat het doorslaggevende besluit neemt om de grondwet te interpreteren. De rechters hebben hun standpunt bepaald over het verkiezingsmechanisme van de president in verband met artikel 70 en zij verklaren vooral wie de grootste coalitie van afgevaardigden heeft om de nieuwe eerste minister te kiezen.

Het aantal kandidaten dat zich kandidaat wil stellen voor het presidentschap is opgelopen tot twintig. De meest fortuinlijke is de kandidaat van de familie Talibani uit Suleimaniya (Patriotische Unie van Koerdistan – 17 parlementsleden), niet de kandidaat van Erbil Barzani (Democratische Partij van Koerdistan – 31 parlementsleden), vooral na de categorische stellingname van Muqtada al-Sadr tegen Hoshyar Zebari. Dr Abdul Latif Ibrahim Rashid, die door Sulaymaniyah wordt gesteund, heeft de beste kans om te winnen en de nieuwe president te worden. 

De kansen van Hoyshar Zebari werden nihil nadat al-Sadr aankondigde dat de kandidaat van de Democratische Partij van Koerdistan (onder leiding van Massoud Barzani) niet voldeed aan de voorwaarden om Irak te leiden. Daarom zouden de Sadrist-parlementsleden (73) niet op hem stemmen. Dit vanwege de vermeende corruptie en beschuldigingen van misbruik van overheidsgelden die leidden tot zijn verwijdering uit zijn functie als minister van Financiën in 2016. 

Ook de huidige president Barham Salih maakt geen grote kans om te winnen vanwege het beleid dat hij de afgelopen vier jaar heeft gevoerd en dat veel politieke blokken en vooral Koerdistan – Erbil – heeft verontrust. 

Presidentskandidaat Abdul Latif Ibrahim Rashid heeft politieke en familiebanden omdat hij banden heeft met de echtgenote van wijlen Jalal Talabani en voormalig minister van Watervoorraden en adviseur van president Fouad Masum is.

Het Federale Hof heeft aangekondigd dat de komende parlementszitting, die voor aanstaande maandag gepland is, de aanwezigheid van ten minste 222 van de 329 afgevaardigden bij de eerste stemronde vereist om de nieuwe president te kiezen. Indien echter geen van de kandidaten voldoende parlementsleden krijgt om in voornoemde functie te worden benoemd, zijn de helft plus één parlementsleden nodig in de tweede stemronde.

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Advertisements
Advertisements
Advertisements