De politieke blokkade in Irak: hoe moet het nu verder?

Geschreven door – Elijah J. Magnier:

Vertaald door – Francis J.

Irak zit in een constitutioneel vacuüm na de mislukte verkiezing van de nieuwe president van de republiek en het einde van de grondwettelijke periode die de datum van de uitverkiezing beperkte tot 30 dagen, eindigend op 6 april, na de eerste parlementaire vergadering. De tussenkomst van het Federale Hof, dat verantwoordelijk is voor de interpretatie van de grondwet, bood de Iraakse politici de gelegenheid hun interne meningsverschillen bij te leggen en het wederzijds begrip te vinden dat nodig is om de leiders van het land te kiezen. De oplossing van de centrale knoop lijkt echter te liggen in het ontbreken van een sjiitisch-sjiitisch akkoord over afspraken tussen de houder van het grootste aantal parlementszetels, de Sadrist-beweging, en de grootste sjiitische coalitiegroep die de meeste partijen in haar gelederen heeft. Het “coördinerende kader” lijkt nog ver weg. Dat betekent niet dat de soennieten en de Koerden er beter aan toe zijn.

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Advertisements
Advertisements
Advertisements