چرا عربستان سعودی میخواهد روابط خود را با ایران بهبود دهد و فایده این کار چه می‌باشد؟


                                  @ejmalrai ایلایجا مگنایر توسط

شیرین هاشمی :ترج

پس از ملاقات مقامات ایران و عربستان در چین و توافق برای احیای روابط سیاسی و کاهش تنش در خاور میانه، الان این منطقه باید با یک چالش جدید روبرو است که در رابط گذشته تغییراتی باید باشد و آینده جدیدی در راه است. صلح و یا کاهش تنش در منطقه امکان دارد اگر توافق ها تبدیل به رویکرد مثبت شوند و مراحل مثبت و اقدامات برای ایجاد اعتماد و کاهش تنش های قدیمی برداشته شود. میانجیگری چین تعجب انگیز بود که عربستان، از امریکا که همانطور که‌ایران به خوبی میداند امریکا دیگر گزینه مناسبی برای ایجاد صلح نیست.

ایران و عربستان برای رسیدن به این توافق با کمک چین که یک ابر قدرت مورد اعتماد است با دیدارهای بسیار که ۸ بار در سال‌های اخیر در عراق و عمان صورت گرفته بسیار تلاش کردند. اما دلیل اصلی برای این قدم های مثبت از سوی عربستان این است که نمیتواند با ایران قوی مقابله کند و برای برنامه های آینده احیتاج به صلح در منطقه را دارد. علاوه بر این، عاقبت جنگ امریکا و روسیه در خاک اوکراین به تمایل به دوستی بین ایران و عربستان کمک بسیاری داشته.

برای چندین سال، عربستان توسط حمایت از گروه‌های ضد رژیم در داخل ایران و دخالت در جنگ‌های منطقه ای، سعی کرده که ایران را بی ثبات کند. این عملیات از زمان جنگ صدام حسین در عراق با ایران با حمایت بسیاری از کشورهای خلیج فارس و عربستان اغاز شد. پس از پایان جنگ، عربستان تمرکز خود را به تغییر نظام ایران در حمایت از امریکا تغییر داد. در سال ۲۰۰۸ ولیعهد عربستان عبدالله در اشاره به ایران از امریکا خواستار “ نابود کردن سر مار شد.” و یکی از راههایی که عربستان سعی کرده جلوی نفوذ ایران را بگیرد از طریقه دخالت در جنگ‌های عراق، سوریه ، لبنان، یمن و سوریه بوده.

در لبنان بحران پس از کشتن نخست وزیر رفیک حریری در ۲۰۰۵ شروع شد. نخست وزیر سنی طرفدار عربستان فؤاد سنیوره خواستار خلع سلاح حزب الله شد ولی حزب الله قبول نکرد چون برای مقابله با اسراییل، لبنان احتیاج به سلاح دارد. ولی بحران شدیدی در لبنان صورت گرفت زمانی که دولت تصمیم گرفت خطوط خصوصی مخابرات حزب الله را که برای اهداف نظامی و جلوگیری از جاسوسی و نظارت اسراییل و غرب را ببندد. در لبنان برخوردی های شدیدی بین حزب الله و گروه‌های طرفدار عربستان صورت گرفت که عربستان نتوانست بر حزب الله غلبه کند. چند سال پس از به قدرت رسیدن، محمد بن سلمان دیگر تصمیم گرفت که پس از خرج ۱۳ میلیارد دلار دیگر تامین مالی برای گروه‌های ضد حزب الله را نکند. حزب الله یکی از قویترین و طبیعی ترین گروه‌های متحد ایران است.

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Advertisements
Advertisements
Advertisements