Het economische bloeden: De verborgen kosten van de militaire strategie van Israël

Geschreven door – Elijah J. Magnier:

Vertaald door – Francis J.

Het falen van Israël om een strategische overwinning te behalen in een conflict van een half jaar, een breuk met zijn historische successen sinds 1967, heeft aanzienlijke maatschappelijke gevolgen gehad, met name een verminderd vertrouwen in de capaciteiten van zijn formidabel uitgeruste militaire macht. Hoewel de destructieve kracht van het leger is gedemonstreerd, met name in zijn criminele willekeurige acties tegen de Palestijnen, is het niet genoeg om vertrouwen en veiligheid te wekken in een samenleving die bang is om terug te keren naar zones in de buurt van de grenzen met Gaza en Libanon. Deze angst komt voort uit de niet opgeloste gevolgen van Israëls langdurigste conflict, ondanks de aanzienlijke steun van machtige bondgenoten in de vorm van grond-, lucht- en inlichtingensteun, evenals een gestage aanvoer van munitie en internationale rugdekking. Maar de economische tol voor Israël is duizelingwekkend, met verliezen die oplopen tot 56 miljard dollar in slechts zes maanden tijd, en de financiële bloeding lijkt niet te stoppen zolang de oorlog voortduurt. Zonder veiligheid en economische stabiliteit dreigt de hele samenleving uit elkaar te vallen.

In een tactische verschuiving koos Israël voor een gedeeltelijke terugtrekking uit Gaza terwijl het militaire operaties handhaafde nadat onderhandelingen mislukten als gevolg van de onwil van premier Benjamin Netanyahu om de vijandelijkheden volledig te staken en de terugkeer van alle ontheemden naar Noord-Gaza mogelijk te maken. De vermindering van de militaire activiteit aan het zuidelijke front betekent niet de demobilisatie van de 300.000 reservisten. Deze reservisten zijn van vitaal belang voor de economie en de productiesectoren van het land, die ernstig verstoord zijn door de voortdurende militaire mobilisatie langs de Libanese grens met Hezbollah, nog verergerd door het ontbreken van een definitieve strategie voor de toekomst.

De investeringen in cruciale sectoren kelderen door het aanhoudende conflict.

De economische impact blijkt verder uit de daling van de export met 18%, waardoor de handelsactiviteit aanzienlijk is afgenomen. Deze neergang is nog verergerd door de blokkade van de Rode Zee-route door Jemen voor de Israëlische scheepvaart en handel totdat er een algeheel staakt-het-vuren is afgekondigd en de belegering van Gaza is opgeheven.

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

support Independent Journalism

€10.00

One-Time
Monthly
Yearly

Make a one-time donation

Make a monthly donation

Make a yearly donation

Choose an amount

€5.00
€15.00
€100.00
€5.00
€15.00
€100.00
€5.00
€15.00
€100.00

Or enter a custom amount


Your contribution is appreciated.

Your contribution is appreciated.

Your contribution is appreciated.

DonateDonate monthlyDonate yearly
Advertisements
Advertisements
Advertisements