Sirija ne strahuje od rata s Izraelom: Pravila borbe su se promijenila

images
Russian fighter jet Su-25 shot down by Faylaq al-Sham in Idlib Province in northern Syria

Sirijska zračna odbrana oborila je prvog izraelskog lovca F-16 ikada, u događaju koji mijenja pravila borbe sa Izraelom te šalje jasnu poruku da je Damask spreman za rat i više neće šutiti na narušavanje vlastitog zračnog prostora. Ovaj okršaj je pokrenuo mobilizaciju sirijske vojske i njenih saveznika u Siriji i Libanu, libanskog Hezbollaha. Brzina reakcije sirijske vojske je bila munjevita iz razloga što se prije zračnog udara Izraela, već razgovaralo o nezaobilaznom sudaru sa Izraelom, te mogućnosti objave rata. Narušavanje sirijskog suvereniteta više nije opcija za Izrael te izraelski zračni lovci više neće moći provoditi vojne operacije po Levantu bez posljedica.

Još više, jasno je da je Rusija – nasuprot onoga što čujemo u medijima – svjesna sirijske odluke da se suprotstavi Izraelu. Moskva je osigurala sirijskoj vladi protivzračno naoružanje, a njene snage kontroliraju nebo iznad teritorija sirijske vlade, te imaju radarsku opremu za nadgledanje bilo kakvih izraelskih letova iznad Izraela, Libana i Sirije. Rusija je također pravovremeno informisana kada god sirijska vojska ispali protivzračne projektile i suprotstavi se izraelskim zračnim snagama na pograničnim djelovima.

U interesu Rusije nije izbijanje novog rata na području Sirije, gdje su njene snage prisutne kako na kopnu, tako i na Mediteranu. Rusija smatra da ima legitimno pravo intervencije iz razloga što ju je Damask službeno pozvao te potpisao sporazum. U ulozi supersile, ruski interes je da zaustavi tenzije u Siriji te pokaže da ima sposobnosti i moć da nametne mir svima koji huškaju na rat.

Također je u interesu Moskve da natjera Siriju da reaguje na izraelsko narušavanje zračnog prostora, čak i po cijenu rušenja izraelskog lovca – posebno u periodu kada Rusija optužuje Washington da snabdijeva terorističku grupu Faylaq al-Sham (saveznike Al – Qaide u području sjeverne Sirije, grada Idliba i okoline) protivzračnim naoružanjem kojim su srušili ruskog lovca iznad Idliba i ubili pilota uprkos njegovoj predaji teroristima.

Sve to se odigralo jedan dan nakon oslobođenja cijele regije od ISIL-a, koji je pretežno držao Halep, Homs i Idlib, sa više od 1200 kvadratnih kilometara teritorije koja je vraćena sirijskoj vladi. Ovim je oslobođeno više od 15.000 oficira i vojnika sirijske vojske i njenih specijalnih snaga koji su se automatski uključili u druge borbe na raznim frontama, pa čak i na onoj gdje se očekuje sukob sa Izraelom ili Al Qaidom, jedinom preostalom prijetnjom za sirijsku vladu.

DVtZJT6XkAUnJGl
“Your Jets are downed”: a panel in south of Lebanon via https://twitter.com/Ali_Kourani/status/962460970881900544

Ovo pokazuje da je vlada Sirije – koja je živila u ratnoj pripravnosti više od šest godina – spremna na okršaj sa Izraelom. Libanski Drugi Rat 2006. godine je pokazao da zračne snage ne daju nikakvu superiornost i ne mogu uništiti protivničke snage, tj. Hezbollah, čiji su vojnici čitava 33 dana rata gađali projektilima i raketama izraelske neprijateljske snage. Hiljade projektila koji su dati sirijskoj vojsci od Rusije i Irana u zadnjih par godina predstavljaju najveću prijetnju Izraelu, negirajući njegovu zračnu nadmoć.

Lider Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah je također rekao da će se novi front pružati od Naqoure (južni Liban) sve do okupiranih Golanskih Visoravni (južno od Sirije) te da će desetine hiljada savezničkih snaga iz susjednih zemalja i drugih dijelova svijeta učestvovati. To znači da je Hezbollah, koji je svoje snage u Libanu i Siriji stavio u stanje pripravnost zbog Izraela, spreman za rat onog trenutka kada Tel Aviv započne svoje vojne akcije.

Moguće je da Izrael ne želi rat danas: zbunjen je i ne zna gdje bi taj rat mogao odvesti u vrijeme kada se suočavaju sa unutrašnjim turbulencijama, a izraelska vojska ne želi voditi ratove koji imaju slabe šanse za uspjeh ili čiji cilj (da razoružaju Hezbollah i unište sirijsku vojnu moć) je nemoguće postići.

DVsoZqyWsAEmApR
Israeli F-16 track and where it was downed by the Syrian Air Defence

Izraelska zbunjenost se ogleda u sljedećem: prvo, optužuju Iran da stoji iza nedavnih eskalacija. Dalje, izraelska vojna komanda je objavila da je “iranski dron koji je ušao u izraelski vojni prostor oboren“ – pri tome pokazujući slike drona oborenog na sirijskom tlu. Iran je automatski negirao izraelske tvrdnje. Prilikom obaranja izraelskog lovca, Izrael je tek par sati nakon samog incidenta kazao da je avion oboren prilikom tehničkih pogreški, a posljednja izjava se ipak odnosila na “rušenje F-16 lovca prilikom leta iznad područja Al-Sukhna“, u blizini Tadmura.

– Zapovjednik saveznih snaga u Siriji mi je otkrio da je sirijska vojska odlučila iz zasjede napasti izraelske jedinice, čime je protivzračni sistem odbrane doveden u pripravnost, spreman da puca. Zatim je poslat dron u blizinu sirijsko-izraelske granice, narušavajući izraelski prostor čime su provocirali Izrael da pošalje zračni odgovor. Izrael je to i uradio, te je avion oboren – kazali su.

plane-142188089856202601
The return of Imam Khomeini to Tehran on the 11th of Feb. 1979

Navodno, nemoguće je da F-16 bude pogođen iznad Sukhne (izraelska verzija) – koja je ujedno i očigledna laž kako naš izvor navodi – taj izvještaj dalje navodi da je avion srušen iznad Kiryat Ata prostora, istočno od Haife, nekih 150 kilometara dalje od Al-Sukhne. Ovo razotkriva činjenicu da je izraelski vojni izvještaj netačan te pokušava kamuflirati činjenicu da je izraelski avion oboren u vlastitom zračnom prostoru, što predstavlja direktan izazov izraelskim vlastima čime im se šalje direktna poruka: “Možemo vas srušiti i u vašem zračnom prostoru ukoliko ugrozite naš.“ – prenose izvori.

– Ukoliko SAM-5 projektil pogodi F-16, eksplodirao bi u zraku i od njega ništa ne bi ostalo. Ovaj je pogođen manjim ali preciznijim projektilom, kojim se može upravljati kao što se upravlja F-16 – potvrdio nam je izvor.

Dakle, sudeći prema izvoru, “Izrael se uključio u pravi rat da bi ispričao svoju verziju priče, s ciljem da sakrije vlastite slabosti. Činjenica je da Izrael više nije dominantna vojna sila na Bliskom Istoku za kakvu sam sebe smatra, već je samo vođen arogantnim liderima koji udaraju u bubnjeve rata, nesposobni da žive u miru i suživotu sa svojim susjedima.“

Hezbollah ne samo da je spreman na rat protiv Izraela, već aktivno prikuplja i mobilizuje sve palestinske i iračke frakcije da se ujedine protiv Izraela u nadolezećem sukobu, ali samo ukoliko Izrael prvi pokrene vojne operacije. Tel Aviv možda ima inicijativu, ali nema moć da zaustavi rat kada želi ili da kontroliše tok istog. Hezbollah je sakupio najveći broj saveznika, za rat protiv Izraela, ikada.

Nedavni “pripremljeni incident“ se podudara sa 39. godišnjicom povratka Ayatollah Ruhollaha Khomeinia u Teheran i početka Narodne Revolucije Islamske Republike Irana (februar 11. 1979. godine).

Sirija očigledno prkosi Izraelu i traži sukob. Njena vojna komanda je preuveličala ishode obaranja aviona, gdje je navela nekoliko oborenih lovaca. To je zbunilo Izrael, koji je pokušavao sakriti cjelokupan događaj.

Nije slučajnost da je atmosfera uzavrla na Bliskom Istoku i to uslijed libanskog potpisivanja unosnih naftnih ugovora sa konzorcijem firmi iz Italije, Francuske i Rusije za Blokove 9 i 4, pored negodovanja Izraela i američkih prigovora. Izrael – pored činjenice da je nepripremljen za ogromnu frontu od Naquore do Golanskih isoravni – također ulaže u bušenja tražeći naftu i gas time pokušavajući oživjeti vlastitu ekonomiju.

Ali rat počinje zbog pogreški i izazova čak i ako strane nisu spremne za eskalaciju. Regija je dosegnula tačku ključanja: Rat u Siriji nije završen. Supersile su na protivničkim stranama, natječu se za vlastite interese, čuvajući svoje saveznike i boreći se kako direktno tako i indirektno. Danas, Sirija nije poznata samo po svojoj čuvenoj sapunici “Bab Al-Hara“ (Kapija susjedstva), već i kao moguća “kapija sveobuhvatnog rata“, ukoliko sve strane ne prestanu sa međusobnim eskalacijama i izazivanjem.