Començarà Trump una guerra contra l’Iran abans de deixar la Casa Blanca?

Per Elijah J. Magnier
Traduït per Eli C. Casas

“El programa de míssils de l’Iran no és negociable i el president-electe dels Estats Units, Joe Biden n’és molt conscient d’això”. Aquestes són les paraules del president iranià Hassan Rohaní, qui insisteix que els Estats Units tornin a l’acord nuclear, conegut com el JCPOA, signat pel president Barack Obama en 2015 i esmicolat il·legalment pel president Donald Trump en 2018. El JCPOA compta amb el suport del líder de l’Iran, Sayyed Alí Jamenei, qui mai va deixar de desconfiar dels estatunidencs. Sayyed Jamenei creu que els Estats Units encara poden estar planejant atacar el programa nuclear no militar de l’Iran i les seves capacitats en míssils, mentre continuen les dures sancions dels EUA. Els dirigents iranians estan preparant el front domèstic per a una possible confrontació directa, perquè creuen que Trump -en el seu últim mes en el càrrec- podria estar planejant oferir el seu últim regal al primer ministre israelià, Benjamí Netanyahu. A més, l’Iran considera que la normalització àrab-israeliana és un incentiu addicional perquè Israel encoratgi a Trump a atacar a l’Iran, especialment ara que els enemics de la “República Islàmica” s’han fet més nombrosos i han sortit a la llum. Continua essent possible una guerra d’última hora contra l’Iran?

Des de la “Revolució Islàmica” de 1979, l’Iran ha viscut sota fortes sancions estatunidenques i no ha desenvolupat pràcticament la seva força aèria. Ha trobat una manera de compensar això amb el seu programa de míssils, construint una varietat de míssils de curt, mitjà i llarg abast de combustible líquid. Amb suport estranger, l’Iran va aconseguir cobrir el seu territori amb míssils de producció local que podien cobrir un rang d’entre 2000 i 4000 km.

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Advertisements
Advertisements
Advertisements