Hvorfor kunngjorde Hizbollah en generell mobilisering i Libanon?

Skrevet av Elijah J. Magnier.

Oversatt av Abu Huda:

Israel begynner søndag 9. mai med en massiv militærøvelse som involverer alle grener av militæret og titusenvis av soldater og offiserer, ved grensen til Libanon. Denne massive manøvren har ført til en generell mobilisering innen rekkene til Hizbollah for ethvert scenario der militærmanøveren til slutt kan ende med krig.

Det er viktige punkter bak Hizbollahs generelle mobilisering som ledelsen vurderer i lys av dagens situasjon:

For det første gir fraværet av en regjering i Israel statsminister Benjamin Netanyahu absolutt frihet til å bestemme hva han vil, for å øke valgsjansene. Israelske politikere klarte ikke å danne en regjering etter fire innenlandske valg på rad. Det ser ut til at det er sterke muligheter for at et femte valg kan være på dagsorden. Netanyahu står overfor korrupsjonsbeskyldninger, og bare ved å forbli ved makten kan han unnslippe fengsel.

For det andre overvant Israel Corona-pandemien raskt, da 85 prosent av den israelske hæren har tatt vaksinen og 75 prosent av det sivile 

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

samfunnet. Dette forhindrer potensielle tap i det israelske militæret når man blander seg med innbyggerne under de massive manøvrene.

For det tredje har tidligere israelske analyser stadfestet nødvendigheten av å fjerne de presisjons- og langdistanserakettene som Hizbollah besitter i 2021. De siste årene har Israel gjennomført flere militære manøvrer for å fylle hullet, forbedre ytelsen og erstatte utilstrekkelige planer.

For det fjerde er denne kommende manøvren nesten feilfri. Ytelsene til den israelske hæren har blitt dramatisk forbedret med nytt og bedre utstyr. Derfor har det samlet et stort antall styrker, noe som indikerer en full militær mobilisering og ikke bare en manøver.

Av alle ovennevnte årsaker anses en slik øvelse å være problematisk av Hizbollah, og gitt disse fakta har bevegelsen økt sin militære beredskap over hele landet. Faktisk har Hizbollah spesifikt instruert alle defensive og støttende militære enheter om å heve beredskapsnivået maksimalt, for å svare øyeblikkelig og effektivt på ethvert militært sikkerhetsbrudd som kan oppstå under den israelske øvelsen.

Så Hizbollah har i sin tur bevisst løftet sin militære beredskap på en slik måte at Israel kan se deres bevegelser og beredskapen til hæren. Målet er å informere israelerne om at Hizbollah ikke vil bli tatt på senga hvis de militære øvelsene endrer manøveren til andre potensielle mål, som krig mot Libanon.

De israelske militærmanøvrene bærer tittelen “trusselen fra Hizbollah”. Følgelig, under disse omstendighetene, er den generelle mobilisering forårsaket av bekymringer, uten nødvendigvis å indikere at Hizbollah ønsker å føre krig mot Israel. Det er viktig å se om dette målet også er Israels mål.

Advertisements
Advertisements
Advertisements