Feiten over de Gaza-oorlog vanuit de optiek van de “As van Verzet”

Geschreven door Elijah J. Magnier:

Vertaald door Francis J.

Er zijn lessen getrokken uit de veldslag die Gaza voerde tegen Israël onder de vlag “Het Zwaard van Jeruzalem”. Bronnen in de “As van Verzet” onthulden dat “Israël slechts een derde van zijn militaire effectiviteit heeft gebruikt en de andere tweederde paraat heeft gehouden uit angst voor een strijd die zich zou uitbreiden over een regionaal gebied met de deelname van krachten die loyaal zijn aan het verzet in Gaza.”

Israël was met tienduizenden van zijn manschappen aan militaire manoeuvres begonnen, die werden beschouwd als de omvangrijkste manoeuvre sinds de totstandkoming van Israël. De manoeuvres veroorzaakten hevige onrust in Libanon, waar Hezbollah opriep tot een algemene mobilisatie indien de manoeuvres zouden uitmonden in een echte oorlog tegen Libanon.

De gevechten braken uit in Gaza op de tiende van deze maand, een dag na het begin van de Israëlische manoeuvres, waardoor Israël gedwongen werd ermee te stoppen en ze uit te stellen tot op een later tijdstip. Israël heeft het bezit van precisieraketten en meer dan 150.000 raketten door Hezbollah altijd beschouwd als een strategische bedreiging die moet worden afgeweerd. Daarom dachten de Israëlische leiders dat het jaar 2021 het jaar was waarin de dreiging van Hezbollah moest worden geëlimineerd.

Het lijkt erop dat de oorlog in Gaza de Israëlische plannen hebben veranderd, waardoor de objectieven aanzienlijk zijn gewijzigd en de militaire inspanningen zijn verlegd en er prioriteit moest gegeven worden aan de noden op het binnenlandse front. Er werden 7000 nieuwe Israëlische soldaten ingezet ter ondersteuning van de reeds overbezette eenheden die belast waren met de raketonderscheppingssystemen. Deze moesten het hoofd bieden aan 4300 raketten en projectielen die in slechts 11 dagen waren afgevuurd. Andere Israëlische militaire eenheden werden paraat gemaakt voor een mogelijke maar beperkte invasie van Gaza (die nooit heeft plaatsgevonden).

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Advertisements
Advertisements
Advertisements