Iraks valg uten Iran og USA: Er Moqtada Al-Sadrs seier en velsignelse eller en forbannelse? 1/

Skrevet av Elijah J. Magnier,

oversatt av Abu Huda:

Det irakiske parlamentsvalget ga forventede resultater som førte til Sayed Muqtada al-Sadrs seier. I en innledende telling oppnådde han 73 parlamentariske seter og forventes å vinne et enda større antall i de kommende dagene etter fristen på tre dager for å vurdere de mange, seriøse klagene. Antall anmodninger som hevder ugyldige resultater er alvorlige, spesielt når det er rundt en million stemmer som ikke er talt. Ved slutten av ankebehandlingen og den endelige dom faller, kan irakiske politikere søke etter nye allianser eller bestemme hva de skal gjøre med valgresultatet. Meningsmålingene avslørte imidlertid mange uavhengige parlamentsmedlemmer (totalt 30) som forventes å slutte seg til Sadrist -bevegelsen.

Når dette skjer, vil det gi Moqtada muligheten til å etablere en mektig allianse med sunniene og kurderne. De har et stort antall parlamentariske seter, tilstrekkelig til å nominere den nye statsministeren. Moqtada kunne ignorere andre sjiablokker, noe som ville gi ham muligheten til å velge parlamentets speaker, republikkens president og statsministeren. Imidlertid ville dette ikke være et smart trekk, og det kan godt tiltrekke raseri og hat fra alle andre sjia -partier. En viktig faktor å nevne i dette valget er at dette er første gang siden 2003 at verken Iran eller USA vil være involvert i å nominere ledere i Irak eller mekle mellom irakiske politikere i motsetning til hva som var tilfelle det siste tiåret.

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Advertisements
Advertisements
Advertisements

Monthly Subscription

Subscribe or donate

€9.80