Moqtada al-Sadr mag zich verwachten aan buitengewone uitdagingen in Irak (2)

Geschreven door Elijah J. Magnier:

Vertaald door Francis J.

De resultaten van de Iraakse verkiezingen hebben nog niet geleid tot een snelle beslissing over welke partij de volgende premier zal kiezen. Het is echter zeer waarschijnlijk – maar niet zeker – dat de leider van de Sadrist-beweging, Muqtada al-Sadr, het laatste woord heeft bij de benoeming van de premier in het licht van de verwachting dat hij zich zal aansluiten bij de “coalitie van de invloedrijke groepen”. Tot deze alliantie kunnen de Koerdische leider Massoud Barzani en de soennitische leider en huidige parlementsvoorzitter Muhammad al-Halbusi behoren, die 72 parlementszetels in handen hebben.

Dit betekent echter niet dat het tegenovergestelde kamp onder leiding van oud-premier Nuri al-Maliki zijn ambitie heeft opgegeven. Hij heeft snel een coalitie van zes politieke partijen onder zijn vleugels verzameld, waardoor het totale aantal parlementszetels dat hij leidt op 68 komt, tegenover de 72 die Sadrist-beweging alleen al bezit.

De grondwet schrijft voor dat 165 parlementszetels nodig zijn om de volgende premier te benoemen, en bijgevolg ligt de grote bazaar van onderhandelingen en eisen van politieke partners op tafel. De deur van de concurrentie staat dus wijd open voor al-Maliki om machtige soennitische en Koerdische groeperingen aan te trekken, ook al maakt al-Maliki geen enkele kans om de nieuwe premier te worden. Iran en de Marjaiya in Najaf zijn de eersten die zich verzetten tegen de terugkeer van al-Maliki, die twee termijnen als premier heeft gediend en in 2014 moest afzien van de derde termijn.

Subscribe Monthly

Subscribe or donate

€9.80

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Advertisements
Advertisements
Advertisements