En ny atomavtale mellom Iran og USA er utarbeidet, men “djevelen vil være i detaljene!”

Av Elijah J. Magnier,

Oversatt av Abu Huda:

Iran og USA er ikke langt unna å sluttforhandle en atomavtale etter et europeisk initiativ for å bryte ‘deadlock’ på grunn av det hver side hadde definert som «umulige krav».

Kilder som deltok i den siste forhandlingen i Iran sa “Europeiske utsendinger møtte det iranske utenriksdepartementets team med ansvar for Wien-forhandlingene og tilbød et nytt forslag fordi USA finner det umulig å møte de iranske kravene”.

Iran ba om en amerikansk garanti for at ingen fremtidig president ville kvitte seg med atomavtalen og at alle sanksjoner ville bli opphevet. Da Iran snakket med den europeiske utsendingen – som kilden ikke spesifiserer – ba Iran europeiske stater garantere at Frankrike, Storbritannia og Tyskland vil overholde atomavtalen uavhengig av USAs nåværende eller fremtidige posisjon. Ifølge kilden avviste Europa forslaget og sa at de mangler makt til å stå mot USAs vilje og ikke ønsker å finne seg selv i en lignende posisjon som i 2018 (da Trump tok USA ut av avtalen).

Den europeiske utsendingen foreslo – bekreftet kilden – at USA ville oppheve alle sanksjoner pålagt av USAs president, unntatt sanksjonene pålagt av Kongressen. Alle frosne iranske eiendeler vil bli returnert til Iran, og ingen land vil bli ilagt sanksjoner for å samhandle med Iran. I bytte fryser Iran all sin atomanriking og selger mesteparten av de 23 kiloene (60 % av anriket uran),

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Advertisements
Advertisements
Advertisements