Het Palestijns verzet verwerpt voorstel voor tijdelijk staakt-het-vuren.

Geschreven door – Elijah J. Magnier:
Vertaald door – Francis J.

Het Palestijnse verzet heeft een Israëlisch voorstel voor een tijdelijk staakt-het-vuren in Gaza resoluut verworpen, omdat er geen garanties zijn voor een definitief einde van de vijandelijkheden. Volgens bronnen binnen het verzet is het voorstel niet geloofwaardig omdat het niet verhindert dat het Israëlische leger de operaties na het staakt-het-vuren hervat, na de vrijlating en uitwisseling van een beperkte eerste groep Israëlische gevangenen. Deze bronnen melden dat Israëlische functionarissen openlijk hun intentie hebben uitgesproken om de militaire acties te hervatten en vervolgens de verwoestingen in Gaza op te voeren zodra de gevangenen zijn vrijgelaten.

Het verzet twijfelde aan de logica van het toestaan van dergelijke voorwaarden, die de positie van premier Benjamin Netanyahu versterken en zijn politieke agenda om aan de macht te blijven vergemakkelijken. “Waarom zouden we Netanyahu geven wat hij wil en hem helpen aan de macht te blijven door de gevangenen vrij te laten? Laat hem de gevolgen van zijn falen en acties onder ogen zien, of hij nu besluit Rafah te bezetten of niet,” betoogden zij.

Ondanks aanbevelingen van internationale bemiddelaars, waaronder de Verenigde Staten, Qatar en Egypte, dat het accepteren van een tijdelijk staakt-het-vuren de weg zou kunnen vrijmaken voor een permanente stopzetting van het geweld, bleven de Palestijnse onderhandelaars standvastig. Zij verwierpen elke overeenkomst die geen concrete, schriftelijke garanties bevatte, indachtig Israëls historische patroon van het niet nakomen van toezeggingen en de potentiële hefboomwerking die Israëlische functionarissen zouden kunnen terugkrijgen na een alomvattende gevangenenruil.

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Support Independent Journalism

€10.00

One-Time
Monthly
Yearly

Make a one-time donation

Make a monthly donation

Make a yearly donation

Choose an amount

€5.00
€15.00
€100.00
€5.00
€15.00
€100.00
€5.00
€15.00
€100.00

Or enter a custom amount


Your contribution is appreciated.

Your contribution is appreciated.

Your contribution is appreciated.

DonateDonate monthlyDonate yearly
Advertisements
Advertisements
Advertisements