Kan Oman bygge en stige for Trump slik at han kan komme ned fra det iranske treet han klatret opp i?

Sultan_Qaboos_Zarif_058df

Av Elijah J. Magnier: @ejmalrai

Tranlated by: “Abu Hedda”

Det amerikanske ‘establishment’ trodde feilaktig at de kunne håndtere Iran på lignende måte som Nord-Korea, ved å bruke gulrot og kjepp. Trusseldiplomati har ikke fungert overfor den islamske republikken siden 1979, da sjahen falt og Ayatollah Khomeini tok makten. Det stemmer at USAs press på Iran de siste månedene har bidratt til å skape en finanskrise med den iranske valutaen i et kontinuerlig fritt fall. Ikke desto mindre har de amerikanske truslene forent hele landet for første gang siden Ruhollah Khomeinis død. Den iranske revolusjonsgarden (IRGC) – betraktet som den mest ubevegelige konservative kraften i landet – og den politiske eliten – vurdert som pragmatiske og moderate av Vesten – er nå hjertens enige og går sammen om samme harde og aggressive holdning mot Trump. Faktisk har USA fortsatt mye å lære om det persiske imperiet og deres tålmodige tilnærming til den nye beboeren i det hvite hus. Irans ledere vil ikke akseptere noe møte eller forhandlinger foruten en amerikansk gest av godvilje, spesielt gjenoppretting av den ulovlige og ensidig oppsagte Atomavtalen (JCPOA) og opphevelsen av alle sanksjoner.

Samtidig lukker Iran ikke alle dørene overfor USA. Etter forrige ukes utveksling av trusler mellom Iran og USA møtte Omans utenriksminister Yusuf Bin Abdullah, utenriksministeren i Iran, Jawad Zareef. Han reiste deretter til Washington denne uken og møtte den amerikanske forsvarsministeren Jim Mattis, utenriksminister Mike Pompeo og den nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton for å diskutere den iranske krisen.

President Donald Trump har uttrykt at han er villig til å møte sin iranske motpart Hassan Rouhani, uten vilkår. Rouhanis stabssjef Mahmoud Vaezi avslørte at Trump har spurt åtte ganger om å snakke med den iranske presidenten, som så langt har avvist Trumps forespørsler.

Ifølge kilder i den iranske ledelsen ble det mellom Revolusjonsgarden (IRGC) og president Rouhani avtalt at den berømte general Qassem Soleimani, leder av Revolusjonsgardens-al Quds Brigade, skulle svare på Trumps trusler.

Rouhani fikk følgende råd: “Du er en ærverdig prest og president, derfor ville det være upassende for en person som deg å svare en uanstendig og vulgær president i Washington som Trump.”

For mange år siden, da Ahmadinejad hadde makten, klarte den iranske politiske ledelsen å overbevise Stor-Ayatollah Sayyed Ali Khamenei om nødvendigheten av dialog mellom USA og Iran. Dette resulterte i signeringen av Atomavtalen i 2015 av en gruppe stormakter. Til tross for at han samtykket til disse diskusjonene, passet alltid Sayyed Khamenei på å minne president Rouhani om USAs notoriske upålitelighet og om den forsiktighet som dermed var nødvendig for å håndtere de amerikanske myndighetene. Khamenei ønsket å gi en håndsrekning til den pragmatiske iranske presidenten og hans team som hadde et sterkt håp om at en slik avtale kunne forbedre den iranske økonomien.

Rouhani vant fram: I dag er FN og Europa ikke part i USAs sanksjoner, og Tyrkia, India, Russland og Kina sier at de ikke vil overholde de ensidige sanksjonene som USA vil innføre. Samtidig har Iran truet med å lukke Hormuz-stredet, verdens viktigste transittpunkt for oljetransport, dersom USA forhindrer Teheran fra å selge olje internasjonalt. Noen analytikere tviler på Irans militære evne til å følge opp denne trusselen i praksis.

Iranske militære tjenestemenn tenker: «Vi har ingenting å tape hvis vi ikke kan eksportere oljen vår og er begrenset til vårt eget land. Oljetransport/skip kan rammes på avstand, og det vil innebære en større krig med konsekvenser som vil annullere  forsikringsavtaler. Oljeprisen vil da ikke være overkommelig for alle ikke-oljeproduserende land.»

Den iranske militærkommandøren begrenset ikke sin trussel til å treffe “35 amerikanske baser på få minutter”, men la til: “Syria, Libanon, Irak, Afghanistan, Pakistan, Jemen og mange andre land vil bli involvert. Iran er ikke alene, og vi har venner og våpen mange steder. Vi er klar over USAs militære overlegenhet, men vi skal ikke kapitulere uten å involvere alle land rundt oss i en krig, hvis det er dette Trump vil ha “.

Alle iranske tjenestemenn jeg har snakket med sier at “det er ingen tillit til de amerikanske myndighetene” og at “Iran trenger praktiske bevis på velvilje før man starter en dialog.” “USA forsøkte å isolere Iran fra Russland og Kina da man signerte Atomavtalen, i håp om at Teheran ville akseptere å stå ved USAs side. Dette var en feil tilnærming fordi Russland og Kina er veletablerte og pålitelige partnere, og vi kan absolutt ikke si det samme for USA. Trump ønsker å sitte ned med oss ​​uten betingelser. Vi ønsker ikke å sitte ned med ham med mindre han trekker seg unna. Hans måte å presse Iran på vil ikke skape tilnærming til Iran; Tvert imot er det den beste måten å presse oss fra seg. En ting er klart: Vi skal ikke forhandle bort vår rakettproduksjon/kapasitet og støtten vi tilbyr våre allierte i Midtøsten. Hvis dette er det han vil, kan han bli der han er “.

For iranere på begge sider av det politiske spekteret, er det ingen forskjell på Sayyed Khamenei og Rouhani. De har en rollefordeling og den åndelige leder står på presidentens side så lenge ansvarsfordelingen blir respektert.

«Sayyed Ali Khamenei lukket ikke døren for en amerikansk delegasjon som kunne forhandlet om Midtøsten-problemstillinger som ikke var relatert til Atomavtalen, men kun når alle sanksjoner opphører og USA respekterer alle punkter som det var enighet om i Atomavtalen. Obama respekterte heller ikke avtalen, men han sa den heller ikke opp. Trump dropper avtalen og ber om ytterligere innrømmelser. Dette kommer ikke til å skje, “sa den iranske kilden.

USA viser ikke respekt for noen ledere i Midtøsten fordi Trump mener de kun sitter ved makten fordi han støtter dem. Dette stemmer ikke i tilfellet Iran, et land som avviste USAs dominans i 1979 og har utfordret amerikanerne siden. Støtten til Irak, Syria, Hizbollah i Libanon og Jemen representerer en torn i siden for de amerikanske myndighetene og deres allierte. Russland vil ikke kunne tvinge Iran ut av Syria, Israel klarte ikke å beseire Hizbollah i Libanon, og Saudi-Arabia taper sin vanvittige krig mot Jemen. Trump vil bare gjøre verden mindre trygg.

If you read this reporting and you like it, please don’t feel embarrassed to contribute and help fund it for as little as 1 Euro. Your contribution, however small, will help ensure its continuity. Thank you.