Begrav stridsøksen: araberstatene vil igjen anerkjenne Assad, og deres investeringer vil bidra til å gjenoppbygge Syria.

Av Elijah J. Magnier : @ejmalrai

Translated by Abu Hedda

Sudans president Omar el-Bashir gjorde et historisk besøk til Syria, det første besøket fra en arabisk leder siden krigen ble pålagt Syria i 2011. El-Bashir landet ombord på et russisk fly på Damaskus flyplass, en indikasjon på Moskvas innsats for å bringe Syria tilbake til den arabiske – og internasjonale – folden. I løpet av sju år med krig, stengte Sudan aldri sin ambassade i Damaskus.

El-Bashir reiste ikke alene. Sudan ville ikke ta et så stort skritt uten støtte fra sine allierte. Den sudanesiske presidenten er en nær partner av Saudi-Arabia og Emiratene i deres ødeleggende krig mot Jemen. Formålet med besøket er å vise veien til Damaskus for flere arabiske ledere, som forventes å hylle president Bashar al-Assad i 2019. Målet er å vri landet bort fra den islamske republikken Iran, det eneste landet som er allestedsnærværende på Damaskus-scenen.

Dette er ikke den første kontakten mellom arabiske land og Syria siden 2011: Egypt opprettholdt sitt nære diplomatiske-politiske-sikkerhetsforhold med Syria gjennom hele krigen. Bahrain, Emiratene, Oman, Libanon og Jordan er alle tilstede i Syria. På vestens side forsøker Italia å gjenåpne sin ambassade, mens Tyskland og Frankrike ikke var fraværende de siste årene.

Ankomsten av el-Bashir ombord på et russisk fly viser at president Vladimir Putin er fast bestemt på å sy et edderkoppnett av forhold mellom Midtøsten, Vesten og Syria. Putin har som mål å se at Syria gjenopptar diplomatiske forbindelser med arabiske og andre land. Russland og Syria avviser betingelsene som USA forsøker å pålegge for gjenoppbyggingen av landet, og ønsker at fremmede makter som ikke er velkomne forlater landet.

El-Bashir kom til Syria på et tidspunkt da Midtøsten-landene innser at deres plan om å opprette en mislykket stat i Levanten, har feilet. Deres mål var en mislykket stat, ikke et nytt regime; landenes ubegrensede støtte til Takfiree-gruppene (det vil si den islamske staten IS og al-Qaida) presset Syria mot totalt kaos og utgjorde betydelige farer for nabolandene med unntak av Israel. Tel Aviv tok imot begge ekstremistiske religiøse grupper, omfavnet dem, og støttet deres tilstedeværelse på grensen gjennom krigen i Syria.

Etter mange års krig er den syriske presidenten i dag mer spiss i kantene i sin tilnærming til Israel, selv om han ikke nødvendigvis har til hensikt å innlede et angrep for å gjenvinne syrisk territorium okkupert av Israel i Golan-høydene. Assad er fornøyd med å se en lokal syrisk motstandsbevegelse, som ligner den libanesiske Hizbollah-gruppen, utvikle seg langs landegrensene og i andre deler av landet.

Assad har ikke forandret innstilling i forhold til Iran. Tvert imot fikk alle årene med krig ham til å stole på allierte land som Iran, som tilbød milliarder dollar for å støtte den syriske økonomien og sendte tonnevis av våpen og tusenvis av menn for å beskytte Syrias integritet.

Den syriske presidenten har aldri gitt opp sin støtte til Hizbollah. Siden 1982 og frem til i dag mottok den libanesiske gruppen våpen og økonomisk støtte gjennom Syria. Men i dag er båndet sterkere enn noensinne, særlig ettersom Hizbollah tilbød tusenvis av sine menn på slagmarken og påfølgende hundretalls drepte og sårede for Syrias enhet.

Men ja, Assads posisjon mot Hamas har endret seg. Han avviser ethvert forsøk fra generalsekretæren til Hizbollah Sayyed Hassan Nasrallah og fra Iran for å bringe Hamas tilbake til «motstandsaksen». Assad vurderer at tiden ikke er moden til å forsone seg med den palestinske gruppen fordi hundrevis av medlemmene til Hamas kjempet i rekkene til ISIS og al-Qaida og var ansvarlige for drap på syrere.

Stillingen til den syriske presidenten var fast gjennom krigen, uansett IS (kalt Jabhat al-Nusra i 2013 før Joulani, dets leder, erklærte lojalitet mot Ayman Zawaheri) sin avstand til Al-Abbaseyeen-plassen i Damaskus, og grad av trussel mot regjeringen og presidenten. Saudi-Arabia og USA tilbød seg å anerkjenne Assad som den legitime presidenten i Syria hvis han som motytelse ville forlate Hizbollah, Iran og Hamas. Godt kjent med upåliteligheten til forslagsstillerne, nektet Assad og stolte i stedet på troverdige partnere, dvs. Hizbollah og Iran, for å hjelpe ham med å vinne krigen som var påført hans land.

El-Bashirs besøk uttrykker vilje fra hans støttespillere til å anerkjenne Assads seier og hans lederskap i Syria av frykt for å overlate ham i hendene på Russland og Iran, som nå,høster gevinstene av seieren i Syria.

Den unge Bashar som ble president i en alder av 35 år, er i dag 53 år gammel med enestående politisk erfaring og krigserfaring. Assad er pragmatisk og på ingen måte en ideolog. Han har ingen problemer med å håndtere Qatar, Saudi-Arabia og USA, landene som sto i spissen for krigen mot Syria og forårsaket ødeleggelsene. Likevel er Assad klar til å ønske disse landene velkommen og invitere dem til å bidra til et stykke rekonstruksjon selv om tilliten vil være fraværende. Det kalles det umulige kunst.

Anerkjennelse av Assad som president i Syria av landene som var ansvarlige for krigen åpner dørene for investeringer for alle som er villige til å delta, selv om USA okkuperer nordøst i Syria i flere tiår, og på tross av at Tyrkia opprettholder sin okkupasjon nordvest i Syria.

El-Bashir vil at Damaskus skal komme tilbake til den arabiske ligaen – som utviste Syria i 2012 – siden han er anerkjent av araberne som landets legitime president. Syria er en stat og vil oppføre seg som sådan, ikke søke hevn, men tilby en del av Damaskus-kaken for å dele med alle som er forberedte på å bidra til å gjenoppbygge landet.

Besøket til den sudanesiske presidenten ble planlagt i mer enn et år og ble velsignet av landene som inntok de mest radikale standpunktene mot Assad; Disse landene har akseptert sitt nederlag og anerkjenner at Syria ikke skal falle. Tyrkia vurderer også sin posisjon, som fremgår av den nylige uttalelsen fra utenriksminister Mevlut Cavusoglu: “Hvis de [syriske] valgene er demokratiske og troverdige, vil vi vurdere alle muligheter [å samarbeide med Assad når han gjenvelges]” . Det tyrkisk-syriske forholdet er mye mer komplisert enn forholdet mellom araberlandene og Syria. Ankaras tropper okkuperer en del av Syria og beskytter al-Qaida og dets allierte i Idlib, men president Erdogan deler et felles mål med Damaskus: begge søker tilbaketrekking av de amerikanske okkupasjonsstyrkene og ønsker å hindre kurderne fra å beskytte amerikanske styrker og etablere sin enklave i nordøst-Syria.

Døren til å anerkjenne Assad som Syrias president er åpen for alle arabere uten unntak, sammen med deres investeringer for å gjenoppbygge landet. Det er på tide å begrave den arabiske stridsøksen i krigen i Levanten.

This article is translated for free to many languages by volunteers so readers can enjoy the content. It shall not be masked by Paywall. I’d like to thank my followers and readers for the confidence and the support. If you like it, please don’t feel embarrassed to contribute and help fund it for as little as 1 Euro. Your contribution, however small, will help ensure its continuity. Thank you.