Hoe Hezbollah Israël zal aanpakken: Is een algehele oorlog een optie?

Door Elijah J. Magnier

“Ik waarschuw Hezbollah: verstoor de rust aan de grenzen met Libanon niet”, zei de Israëlische spionagechef Yossi Cohen temidden een zeer spannend moment tussen Israël en Hezbollah. Deze opmerking wordt uitgelokt door de Israëlische schending van de Syrische soevereiniteit en de bombardementen op de luchthaven van Damascus, waarbij Hezbollah aankondigde dat een van zijn militanten was gedood. De Israëlische media maken zijn niet zozeer bezorgd over het feit dat Hezbollah zal terugslaan maar vooral over wanneer en hoe, en of de treffer tot een algemene oorlog zal leiden.

Het Israëlische militaire commando heeft de dertiende infanterie van de Golani-brigade onder het commando van de Galilea-divisie (in het noordelijke commando voor het front met Libanon) geplaatst als onderdeel van de maatregelen om de mogelijke vergelding van Hezbollah langs de Libanese grens tegen te gaan. In 2006 (toen Israël een soortgelijke actie verwachtte) hielpen deze zelfde maatregelen echter weinig: Hezbollah viel aan en kon een aantal Israëlische soldaten ontvoeren.

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Israëlische generaals deelden eerder dit jaar hun analyse en bevestigden dat Israël niet langer in staat is de oorlog aan Hezbollah te verklaren en te winnen. Een dergelijke oorlog zou Israël tientallen jaren terugzetten vanwege het onvermijdelijke niveau van de verwoestingen, met zowel onverwachte als onvoorziene resultaten. Israël heeft het preventieve effect dat zijn leiders sinds 1948 hebben gehad, verloren en heeft nagelaten zijn eigen regels voor afschrikking op te leggen.

Hezbollah denkt altijd na over de mogelijkheid van een oorlog en bereidt zijn troepen voor alsof de oorlog morgen zal plaatsvinden. Noch Hezbollah, noch Israël wil echter de voorspelbare oog om oog-reactie zien plaats vinden die alles in de richting van een grotere oorlog  stuwt. Israël moet de klap accepteren en begrijpen dat vliegen boven Syrië niet langer een vakantievlucht is en dat het doden van Hezbollah-militanten niet ongestraft zal blijven. Vroeger stelde Israël de regels van het engagement en de regels van het spel vast: die tijd is voorbij.

Vertaald door Francis J.

Advertisements
Advertisements
Advertisements