Bidens budskap til Iran i Irak og Syria: Slagmarken er innviet.

Av Elijah J. Magnier

Oversatt av Abu Huda:

Flere F-15-er har angrepet flere mål ved den irakisk-syriske grensen, mot irakiske sikkerhetsstyrker, Hashd al-Shaabi (Popular Mobilization Forces – PMF), på direkte ordre fra president Joe Biden. Dette er den første militære handlingen bestilt av den nye presidenten og absolutt ikke den siste. Så langt har USAs president fulgt sin forgjengers skritt angående sanksjonene på utenlandske stater og grupper. Et symbolsk unntak var den jemenittiske Ansar Allahs avmelding fra den amerikanske terroristlisten uten å oppheve de harde sanksjonene mot matforsyning, medisin og olje.

Videre er det ikke realistisk å betrakte den amerikanske bombingen av PMF-posisjonene, beskrevet av Pentagon som “iransk støttede militante grupper”, som noe annet enn en direkte melding rettet til Iran personlig. USA sier at bombingen av de irakiske sikkerhetsstyrkene betyr at deres militære alternativ er på bordet og vil bli brukt uten å nøle mot enhver trussel mot amerikanske interesser i Midt-Østen, spesielt de nær Iran. Dette er en utfordring som absolutt ikke er uventet fra Irans side, som har lovet å utvise alle amerikanske styrker fra Vest-Asia etter det ulovlige drapet på Soleimani. Slagmarken er innviet.

For noen dager siden kontaktet president Biden den irakiske statsministeren Mustafa al-Kahdimi etter rakettangrepene mot amerikanske baser i Kurdistan-Irak tidligere denne måneden. Biden fortalte al-Kadhimi at han ville gjengjelde rakettangrepet. Den irakiske statsministeren klarte ikke å informere den amerikanske presidenten om at de amerikanske styrkenes mandat ikke tillater brudd på den irakiske suvereniteten, og heller ikke bombingen av sikkerhetsstyrkene som ble satt inn på grensene for å forhindre militærbevegelsen “Islamsk stat” (IS) sin forsyningslinje og potensielle angrep fra gruppen.

Biden, som sin forgjenger Donald Trump, beordret bombingen av den mest avgjørende posisjonen for Iran og landets allierte: krysset Albu Kamal – al Qaem. Den samme krysset var under IS-kontroll da den myrdede iranske revolusjonsgarden Generalløytnant Qassem Soleimani ledet angrepet for å frigjøre det, etter den amerikanske okkupasjonen av al-Tanf-krysset mellom Syria og Irak. Dette raske trekket fra Iran gjorde både Israel og USA opprørte, som ønsket å innføre en beleiring på land overfor Syria, for å forhindre varestrøm fra Irak og forhindre fullføring av “motstandsaksen” mellom Teheran, Bagdad, Damaskus og Beirut. De amerikanske styrkene okkuperer fremdeles al-Tanfs grenseovergang og har ingen synlig intensjon om å dra.

“Motstandsaksen” har forsyningslinjen via Damaskus flyplass og havnen i Tartous tilgjengelig. Landovergangen er imidlertid viktig for å opprettholde varehandelen, spesielt når Syria er under harde amerikanske sanksjoner pålagt av Trump og godt bevoktet av Biden. “Caesar-Loven”, den amerikanske okkupasjonen av Nord-Øst-Syria (som produserer 80% av Syrias olje og gass og 63% av jordbruksproduktene) og blokkeringen av al-Tanf-krysset tar sikte på å skape en innenlands misnøye blant befolkningen slik at den snur seg mot regjeringen og presidenten. Dette er en “myk krig” utført av den amerikanske administrasjonen som har ført til en sultende befolkning, men ikke endret et eneste regime i Midt-Østen. Så langt nyter Biden hver eneste sanksjon Trump innførte mot Syria og Iran.

Imidlertid økte “Den islamske republikken” nivået av uranberikelse til 20%, og revolusjonslederen Sayyed Ali 

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Khamenei sa at landet hans var villig til å nå 60%. Irans etterretningsminister Mahmoud Alavi tok et skritt videre og sa at landet hans kunne søke å utvikle atomvåpen hvis sanksjonene vedvarer og Teheran stoppet det plutselige besøket fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og reduserte inspektørenes besøk med 30%. 26. mars forventes Iran å lukke tilgangen til IAEA-inspektørene til alle kjernefysiske områder og iverksette flere skritt for å ytterligere redusere landets overholdelse av atomavtalen, kjent som JCPOA. Iran ber USA om å oppheve alle sanksjoner først og tillate land å betale Iran for oljen og å returnere beslaglagte iranske midler fra mange land rundt om i verden.

USA vurderer den iranske gradvise tilbaketrekningen fra kjernefysiske avtaler som en eskalering, spesielt da Iran nektet å møte en amerikansk utsending som en del av en generalforsamling som inkluderte Kina, Russland, Storbritannia, Frankrike og Tyskland. Representantene for disse landene har signert JCPOA, og den iranske posisjonen kommer fra det faktum at USA forlot avtalen i 2018, og derfor er USAs tilstedeværelse ikke genuin, med mindre Washington først overholder JCPOA først. Iran har ikke noe imot å møte en amerikansk utsending hvis og når USA kommer tilbake til JCPOA.

USA var fremdeles passiv mot Irans opptrappingstrinn fordi det var den tidligere presidenten Donald Trump som ulovlig trakk seg ut av JCPOA, og brøt den amerikanske forpliktelsen og FNs sikkerhetsrådsresolusjon 2231. Imidlertid vurderes den amerikanske bombingen av de irakisk-syriske grensene en som en ondartet amerikansk melding fra Teherans side.

Det er ingen tvil om at Iran har sterke allierte i Irak fordi landet har skyndet seg å levere våpen, opplæring og rådgivere til Bagdad da IS okkuperte en tredjedel av Irak og USA nektet å levere allerede betalte våpen til den irakiske regjeringen. Iran bevæpnet PMF og trente gruppen da Bagdad ikke hadde noen våpen for å stoppe IS. Uunngåelig vil mange irakere være trofaste mot dem som forhindret landet deres i å falle sammen og vise sinne mot de som sto tilbake, og så på at IS vokste og utvidet seg i håp om å splitte Irak, slik Biden forutsa da han fungerte som visepresident under Barack Obama. Imidlertid klarte USA å beholde mange irakere på sin side, spesielt i Erbil, Kurdistan og andre deler av landet. Allikevel avviser USA enhver maktdeling i Irak, og har med hjelp fra vestlige vanlige medier klart å demonisere Iran, PMF og enhver politiker eller grupper som ikke er lojal mot Washington. Dette har forårsaket en transformasjon av Irak til en slagmark mellom Iran og USA.

Muskelbøyningen mellom den nye amerikanske administrasjonen og Iran har begynt og det forventes ytterligere voldsrunder ved alle tilgjengelige fronter. Pentagon beskrev bombingen som et “de-eskaleringstrinn”, tilsynelatende uvitende om at USA startet opptrappingen, noe som har gitt grønt lys til den irakiske motstanden til å åpne ild med vilje mot amerikanske militærbaser i Irak. Den amerikanske bombingen av de irakiske sikkerhetsstyrkene, PMF, er et annet brudd på den nye administrasjonens aktivitet og rolle i Irak. Lokale irakere vil benytte anledningen til å angripe amerikanske styrker, bevæpnet med denne overtredelsen og parlamentets bindende beslutning om at alle utenlandske tropper må forlate landet. Iran godtar utvilsomt den amerikanske utfordringen og vil takle den med en gjennomtenkt tilnærming, men opprettholder sin vilje til å utvise alle amerikanske styrker fra Vest-Asia, som lovet av Imam Sayyed Khamenei. Hvis USA mener at de har truffet Iran på høyre kinn, vil “Den islamske republikken” absolutt ikke vende det venstre til.

Advertisements
Advertisements
Advertisements