Amerika biedt Libanon op een gouden blaadje aan Hezbollah aan

Geschreven door – Elijah J. Magnier:

Vertaald door – Francis J.

Toen de Amerikaanse onderminister van politieke zaken David Hale voor de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen stond, vertelde hij de Democratische senator Jeanne Shaheen dat Washington tien miljard dollar had geïnvesteerd. Hij zei dit toen hij sprak over de “maximale druk”-campagne om Iran tegen te gaan en over de inspanningen om Hezbollah te verzwakken, zijn invloed te verminderen en te voorkomen dat het van de omstandigheden gebruik maakt om zijn invloed uit te breiden. Nu Hezbollah sterker is geworden en betrokken is bij diverse militaire operaties in Syrië, Irak en Jemen, is dat een directe erkenning dat de VS in hun opzet hebben gefaald, het doel is niet bereikt. Maar wat vandaag belangrijker is, is dat de Amerikaanse regering en de olierijke Arabische landen Libanon aan zijn lot hebben overgelaten en het opnieuw op een gouden blaadje aan Hezbollah hebben aangeboden.

Een nieuw tijdperk begon in Libanon in 1982 toen Israël Libanon binnenviel, hetgeen de opkomst van Hezbollah onder de naam “Islamitisch Verzet in Libanon” versnelde. Het was de vrucht van jaren van vervolging voor de sjiieten van Jabal Amil. Zij leefden in ontbering van nationale rechten en werden beschouwd als burgers van de vierde categorie, achter de christenen, de soennieten en de druzen.

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Advertisements