Hva betyr Ibrahim Rasis seier i det iranske presidentvalget for USA og Irans allierte?

Skrevet av – Elijah J. Magnier

Oversatt av Abu Huda.

Sayyed Ibrahim Raisis seier i det iranske presidentvalget var ikke en overraskelse, men meningsmålingene og resultatene derfra er veldig betydningsfulle og sender innenlandske, regionale og internasjonale meldinger.

Antall velgere er kraftig uttrykksfullt: Raisi vant 17.926.345 millioner stemmer av de 28 millioner som stemte ved valget, uavhengig av Corona-pandemien som fortsetter å true alle land og forårsake en reduksjon av valgdeltakelse. Det er bemerkelsesverdig at andreplassen gikk til en ‘hardliner’, tidligere leder for Revolusjonsgarden Mohsen Rezaei, som fikk 3,4 millioner stemmer. Tredjeplassen gikk til den tidligere sentralbanksjefen Abdel Nasser Hemmati, som representerte reformistene, som kun oppnådde 2,4 millioner stemmer. Den konservative politikeren Amir Hossein Ghazizadeh Hashemi endte opp med mer enn en million stemmer.

Disse tallene, om noe, indikerer at det iranske folket som avla stemme ikke ønsket seg en ny reformist til makten etter president Hassan Rouhani. Tvert imot, mer enn 22,2 millioner (det totale antallet stemmer fra Raisi, Rezai og Hashemi-velgerne) støttet politikken som representerer den islamske revolusjonen og linjen til Wali al-Faqih Sayyed Ali Khamenei. Det er ingen tvil om at brigadegeneral Qassem Soleimani er delaktig i Raisis seier. Hans død i Bagdad som var forårsaket av USA, samlet millioner av iranere bak revolusjonen og injiserte friskt blod i kroppen.

Tidligere president Sayyed Mohammad Khatami, reformistenes guru, erklærte at “Iranere må delta i valget for å forhindre innføringen av monolittisk styre”. Han hadde til hensikt å forhindre hardlinebevegelsen bak Raisi fra å ta formannskapet. Derfor ba han iranerne om å støtte den reformistiske kandidaten – uten eksplisitt å erklære det – representert av Hemmati.

Reformistene ventet til valgdagens siste timer for å forstå i hvilken retning valgresultatet var på vei før de presset publikum og de som ikke ønsket å delta i avstemningen til å støtte Hemmati. Mohammad Javad Zarif – som var veldig populær før lekkasjen av opptaket der han kritiserte generalmajor Qassem Soleimani og følgelig Wali al-Faqihs beslutning om å støtte revolusjonsgardkorpset over utenriksministerens politikk – hadde sagt at han hadde akseptert stillingen som utenriksminister i Hemmatis regjering, som lederen for den reformistiske koalisjonen, Behzad Nabavi, hadde kunngjort.

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Advertisements