De escalatie tussen Irak en de VS heeft haar tweede fase bereikt: een derde, bredere confrontatie s op komst

Door Elijah J. Magnier:

Vertaald door Francis J.

De escalerende confrontatie tussen het Iraakse verzet en de Amerikaanse strijdkrachten heeft zijn tweede fase bereikt. In de afgelopen week werden verschillende kamikazedrones en raketten gelanceerd tegen verschillende Amerikaanse bases, de Amerikaanse ambassade in Bagdad, en konvooien die Amerikaanse logistieke voorraden naar andere delen van Irak vervoerden. De toename van het aantal aanvallen wijst erop dat de bredere confrontatie, de derde fase, niet meer ver weg is. Wat nog alarmerender is, is het nog nooit ingenomen standpunt van de Iraakse regering in Bagdad, een standpunt waarbij deze aanvallen op de Amerikaanse bases als “terroristisch” worden bestempeld.

In de afgelopen week heeft het Iraakse verzet zijn aanvallen in verschillende delen van het land opgevoerd na de Amerikaanse aanval op een vaste grenspositie van de Iraakse veiligheidstroepen, Hashd al-Shaabi. De Amerikaanse aanval veroorzaakte de dood van vier leden van brigade 14 die de vlag dragen van Sayyed al-Shuhada’, onderdeel van de veiligheidstroepen onder premier Mustafa al-Kadhimi.

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.