Irak stevent af op instabiliteit: de VS trekken zich terug… en blijven

Geschreven door – Elijah J. Magnier:

Vertaald door – Francis J.

Irak is nog lang niet op weg naar binnenlandse stabiliteit, vooral nadat de nationale veiligheidsadviseur Qassem al-Araji aankondigde “dat de gevechtsmissies van de door de VS geleide coalitietroepen worden beëindigd en dat zij zich terugtrekken uit Irak. “De reactie kwam echter van de perschef van het Pentagon, John Kerry, dat “er geen significante verandering is in de situatie in Irak en dat het aantal (2500 ingezette soldaten) ongewijzigd zal blijven.” Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de Amerikaanse strijdkrachten hun volledige terugtrekking uit een land aankondigen zonder ook maar één soldaat terug te trekken, terwijl ze de controle houden over alle militaire bases onder hun bevel. De “terugtrekking” beperkt zich tot een gewijzigde naam, waarbij de 2500 Amerikaanse gevechtstroepen nu worden omschreven als “adviseurs”.

Deze ontwikkeling kwam tot stand toen de definitieve verkiezingsresultaten bekend werden gemaakt. Het proces voor de verkiezing van een toekomstige eerste minister en de twee presidenten van de republiek en het parlement had op de rails moeten worden gezet. Interne politieke onenigheid tussen alle partijen heeft echter de bevestiging van de resultaten door de federale rechtbank verhinderd. De officiële bekendmaking van de definitieve resultaten zou nu worden uitgesteld tot na het nieuwe jaar. Daarom zal Irak naar verwachting niet voor maart of april van volgend jaar een regering hebben. Dus, waar gaat het heen met Irak?

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Advertisements
Advertisements
Advertisements