Israel bomber Latakia, men rammer Russland

Skrevet av – Elijah J. Magnier, oversatt av Abu Huda. 

I sitt andre angrep av denne typen i desember, rammet israelske krigsfly containerlageret i den syriske havnen i Latakia med flere anslag av missiler som ble skutt opp fra skip i Middelhavet. Denne typen israelske angrep var sjeldne de siste ti årene med krig og fant kun sted to ganger i 2013, og en gang i 2014. Det som er bemerkelsesverdig er at det israelske angrepet fant sted mens et russisk fly var på himmelen nær Latakia. Det førte til at det syriske luftforsvarssystemet ble hindret fra å operere og begrense den betydelige skaden som ble påført havnen, i frykt for å skyte ned det russiske flyet. Dette betyr at Israel utnyttet den russiske tilstedeværelsen i det syriske luftrommet ved å bruke det som et skjold, men rammet likevel det russiske omdømmet. Syria bør betraktes som et  område med russisk strategisk innflytelse. Følgelig, ved å tillate det israelske ulovlige angrepet og forhindre Syrias rett til å forsvare seg, ble Russland mer skadet enn Latakia containerhavn, til tross for skadene påført den syriske økonomien (som allerede er underlagt tunge sanksjoner).

I februar 2020 ble en syrisk Airbus 320 med 172 passasjerer tvunget til å lande på den russiske flybasen Hmeimin, i det nordvestlige Syria, da israelske jetfly angrep forskjellige mål i Syria. Igor Konashenkov, en offisiell talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, anklaget Israel for å «bruke tilstedeværelsen av sivile passasjerfly som et skjold mot syrisk antiluftskyts» under deres ulovlige angrep på syrisk suverenitet.

I september 2018 angrep israelske F-16-fly Syria mens en russisk Ilyushin-20 manøvrerte over Middelhavet, nær den syriske kysten. Det syriske forsvaret skjøt ned det russiske flyet, med 15 russiske offiserer om bord, alle ble drept momentant. Den gang anklaget Moskva israelerne for å gjemme seg bak det russiske flyet, og Moskva ga Israel skylden for operasjonen. De russiske tapene nødvendiggjorde nye tiltak, som tvang den israelske militære ledelsen til å informere den russiske basen Hmeimim i god tid før hvert raid den forberedte seg på å gjennomføre. Russland brakte S-300-missiler til Syria for å vifte med pisken mot Israel uten å overlate til den syriske militære ledelsen den fulle myndighet til å bruke de avanserte luftvernmissilene.

Russland pleide å informere Iran og Syria om innkommende israelske angrep da Israel videresendte informasjonen til den russiske kommandoen i 

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Advertisements
Advertisements
Advertisements