De op handen zijnde strijd om Rafah: Implicaties en aandachtspunten

Geschreven door – Elijah J. Magnier:
Vertaald door – Francis J.

Na weken van sporadische bombardementen te land, ter zee en in de lucht door Israëlische troepen, worden er voorbereidingen getroffen voor een offensief op het laatste bolwerk van Gaza, Rafah. Deze aanvallen zijn bedoeld om een groter aantal ontheemden aan te moedigen om terug te keren naar de zuidelijke gebieden die eerder door het Israëlische bezettingsleger geëvacueerd werden. Deze gebieden bieden tactische voordelen, waardoor het Israëlische leger de aanvallen kan hervatten met relatief minder burgerslachtoffers, op voorwaarde dat Rafah volledig geëvacueerd wordt.

Ondanks het verzet van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur Jake Sullivan, die het plan bekritiseerde vanwege het gebrek aan geloofwaardigheid, lijkt de beslissing om door te gaan met de invasie vast te staan. De bedenkingen van Sullivan weerspiegelen de bredere bezorgdheid onder Amerikaanse functionarissen over de haalbaarheid van het plan. Het mandaat voor actie heeft echter unanieme steun gekregen van het hele Israëlische politieke spectrum, waarbij voor- en tegenstanders van premier Benjamin Netanyahu het eens zijn over de onvermijdelijkheid van de aanval, ook al verschillen ze van mening over de strategische prioriteiten.

Netanyahu heeft publiekelijk verklaard dat “de aanval op Rafah een absolute overwinning zal opleveren”, een verklaring die zijn vastberadenheid weerspiegelt ondanks het scepticisme van zowel Israëlische als Amerikaanse militaire en politieke functionarissen. Dit standpunt stuurt een boodschap naar zowel de Palestijnen als de internationale bondgenoten dat de beslissing onomkeerbaar is, wat de weg vrijmaakt voor een aanzienlijke escalatie in het lopende conflict zonder noodzakelijkerwijs het gewenste resultaat te bereiken.

Het laatste voorstel van Hamas en de strategische berekeningen van Israël.

Op 13 april diende Hamas, dat alle Palestijnse verzetsgroepen vertegenwoordigt, een definitief voorstel in met niet-onderhandelbare voorwaarden om het lopende conflict op te lossen. Het voorstel omvatte een permanent staakt-het-vuren, een volledige terugtrekking van het Israëlische leger uit Gaza en een uitwisseling van alle gevangenen – dood en levend – die momenteel door het verzet worden vastgehouden. In een belangrijke verandering ten opzichte van eerdere eisen, bood Hamas aan om elke gevangen Israëlische vrouwelijke soldaat te ruilen voor 50 Palestijnse gevangenen, waaronder 30 die tot levenslange gevangenisstraf en 20 die tot lange gevangenisstraffen veroordeeld zijn, te beginnen met een eerste groep van 20 vrouwelijke reservisten die op 7 oktober 2023 gevangen genomen zijn.

Hamas streefde ook naar de betrokkenheid van regionale en internationale garanten bij een staakt-het-vuren-overeenkomst en noemde Qatar, Egypte, Turkije en Rusland als mogelijke bemiddelaars. De VS hebben Turkije en Rusland echter expliciet afgewezen als garanten.

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Support Independent Journlaism

€10.00

One-Time
Monthly
Yearly

Make a one-time donation

Make a monthly donation

Make a yearly donation

Choose an amount

€5.00
€15.00
€100.00
€5.00
€15.00
€100.00
€5.00
€15.00
€100.00

Or enter a custom amount


Your contribution is appreciated.

Your contribution is appreciated.

Your contribution is appreciated.

DonateDonate monthlyDonate yearly
Advertisements
Advertisements
Advertisements