Geheime electorale allianties in Irak: Moqtada al-Sadr domineert

Door – Elijah J. Magnier:

Vertaald door – Francis J.

Uit de intra-Sjiietische bijeenkomsten in Bagdad zijn nieuwe allianties ontstaan tussen de politieke fracties die het grootste aantal parlementszetels in handen hebben, waardoor deze, in samenspraak met de verkozen leiders van de Soennieten en de Koerden, de toekomstige premier, de president van de republiek en de voorzitter van het parlement kunnen kiezen. De vóór de parlementsverkiezingen niet aangekondigde allianties hebben echter de verontwaardiging gewekt van andere, sjiitische politieke partijen die niet werden uitgenodigd om toe te treden tot de coalitie van de meest vitale groepen. Het werd daarom beschouwd als een poging om hen te isoleren en Mustafa Al-Kadhemi opnieuw  als premier te benoemen en de kandidatuur van oud-premier Nuri Al-Maliki te verwerpen. De herverkiezing van al-Kadhemi is echter alleen mogelijk indien Muqtada Al-Sadr hem blijft steunen zoals beloofd.

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Advertisements
Advertisements
Advertisements