Hvem blir Iraks nye statsminister? En avtale mellom sjia-gruppene kan danne grunnlaget.

Av Elijah J Magnier, oversatt av Abu Huda:

Irak opplever et uventet positivt utfall etter Sayed Moqtada al-Sadrs beslutning om å senke forventningene. Sayed Moqtada har blitt enig med de sjiapolitiske partiene om et veikart for å øke sjansene for at den politiske prosessen lykkes, og spesielt den første samlingen av parlamentet som ventes søndag 9. januar. Parlamentarikerne forventes å sverge sine eder og oppta sin funksjon for å stemme for å velge speakeren og hans visepresident, hvis mulig, på dette første møtet.

Sayed Moqtada al-Sadr sendte en liste med 12 krav til sjiagruppene for å diskutere og svare opp for å oppnå en avtale der alle sjiapartiene som er villige til å delta i regjeringen, kunne møte samstemte i parlamentet. Alle grupper var enige om at Sayed Moqtada ville bli erklært som den som innehar flertallet av stemmene (73 MP-seter) og hans kapasitet til å forene alle de andre sjiagruppene i møte med sunnimuslimene og kurderne.

De 12 punktene som er presentert av Sayed Moqtada er relatert til å bekjempe korrupsjon, diskutere skjebnen til Hashd al-Shaabi, samt avklare eksistensen til milits og væpnede grupper som er uavhengige av de offisielle sikkerhetsstyrkene. Sayed Moqtada tilbød også fem navn på statsministre til sjiagruppene for å diskutere og bli enige om ett navn.

De 12 punktene er hovedsakelig sjiagruppene blitt enige om, men flere merknader ble inkludert som svar til Sayed Moqtada, som bestemte seg for endringene 

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Advertisements
Advertisements
Advertisements